backtotop

Leefstijl aanpassen in de strijd tegen cholesterol

Leefstijl aanpassen in de strijd tegen cholesterol

Meer lichaamsbeweging voor minder slechte cholesterol?

De effecten van een gezonde voeding op de cholesterolspiegels kunnen worden versterkt door een gezonde leefstijl, met andere woorden niet roken en voldoende bewegen. Op de slechte cholesterol (LDL) hebben lichaamsbeweging en sport geen invloed, maar ze verhogen wel de goede cholesterol (HDL) en verlagen de triglyceriden.

Regelmatige lichaamsbeweging doet ook de bloeddruk dalen en verlaagt dus het risico op hart- en vaatziekten op meer dan een manier.

Om gezondheidsbevorderend te zijn, moet de lichaamsbeweging van middelmatige intensiteit zijn, zoals bij stevig wandelen, fietsen, tuinieren, stofzuigen. En minstens vijf dagen per week gedurende 30 minuten per dag worden volgehouden.

Alcohol: met mate

Matig alcoholgebruik – één glas rode wijn per dag voor vrouwen en twee glazen voor mannen – zou alleen de goede cholesterol (HDL) verhogen. Het risico op hart- en vaatziekten verlaagt hierdoor vergeleken met mensen die helemaal geen alcohol drinken.

Een grotere dagelijkse alcoholconsumptie heeft echter het tegenovergestelde effect: de totaal cholesterol en de bloeddruk verhogen, maar ook de kans op bepaalde vormen van kanker, leveraandoeningen, hersenbeschadigingen en diabetes neemt toe.

Stoppen met roken

Door te stoppen met roken vallen de effecten ervan op de cholesterol weg: dus geen supplementaire verhoging van de slechte en verlaging van de goede cholesterol meer door het roken. Stoppen met roken levert winst op elke leeftijd. Maar hoe vroeger men stopt, hoe meer levensjaren gewonnen kunnen worden: het risico op hart- en vaatziekten vermindert met de helft binnen het jaar na het stoppen met roken. Het neemt daarna nog af, maar minder snel.

Geschreven door Dr Michelle Cooremanvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Leefstijl aanpassen in de strijd tegen cholesterol
Reclame