backtotop

Te hoge cholesterol: rol van geneesmiddelen

Te hoge cholesterol: rol van geneesmiddelen

Geneesmiddelen ter preventie van hart- en vaatziekten

Primaire preventie van een te hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie) is ingrijpen vooraleer zich een eerste hart- of vaatincident (hartinfarct, herseninfarct …) voordoet. Of er al dan niet cholesterolverlagende geneesmiddelen worden voorgeschreven aan een overigens gezond persoon met een te hoge cholesterolspiegel, hangt van verschillende parameters af. Een daarvan is de mate waarin de cholesterol verhoogd is: zeer hoge cholesterolspiegels zoals bij familiale hypercholesterolemie moeten worden behandeld. Maar ook de aanwezigheid van andere risicofactoren zoals diabetes, hoge bloeddruk … speelt mee.

Vetverlagende geneesmiddelen

Statines worden voorgeschreven om de cholesterol te verlagen. Zij remmen de productie van cholesterol in de lever en kunnen de slechte cholesterol (LDL) met 40 tot 60% verlagen. Als het streefdoel voor cholesterol met een statine alleen niet bereikt wordt, kan de arts het combineren met een geneesmiddel dat de cholesterolopname in de darm remt, of met plantensterolen.

Behandeling na een hartinfarct of een herseninfarct

Secundaire preventie van hypercholesterolemie is het vermijden van een tweede incident na een eerste hart- of herseninfarct. In dit geval start de arts zo goed als altijd statines op, zelfs bij cholesterolspiegels die nog relatief normaal zijn. Hoe hoger de beginspiegels, hoe groter het effect.

Bovendien moeten alle andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten worden behandeld: dus ook hoge bloeddruk, overgewicht, rookgedrag, diabetes …

Geschreven door Dr Michelle Cooreman

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Te hoge cholesterol - Behandeling - Te hoge cholesterol: rol van geneesmiddelen
Reclame