backtotop
Nieuws
Mijn cholesterol is te hoog. Moet ik op dieet?

Mijn cholesterol is te hoog. Moet ik op dieet?

Bij een verhoogde cholesterol is medicatie maar één aspect van de behandeling. Vaak is het ook nodig om op de voeding te letten. Maar wat houdt een cholesterolbestrijdend dieet precies in?

Reclame

Is uw ‘slechte’ cholesterol (LDL) te hoog? De strijd tegen dit slechte vet in ons bloed verloopt ook via de voeding. Een derde van de cholesterol in ons lichaam komt namelijk uit ons voedsel, vooral dan uit verzadigde vetten.
Het is daarom raadzaam om uw voeding aan te passen zodra uw totale cholesterolgehalte meer dan 190 mg/dl bedraagt. Die stap zet u beter zo vroeg mogelijk als u nog andere risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen hebt, zoals diabetes.

Mijd verzadigde vetten

Eén ordewoord om uw cholesterolgehalte naar beneden te krijgen: mijd verzadigde vetten! Ze zijn makkelijk op te sporen. Deze vetten zijn namelijk hard bij kamertemperatuur en komen voornamelijk uit levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Enkele tips:

  • Wees matig met rood vlees (rundvlees, varkensvlees, lamsvlees enz.).
  • Vervang in de mate van het mogelijke melkproducten zoals boter, melk of room door plantaardige of lightproducten, zoals lightroom.
  • Eet niet meer dan 2 eieren per week.

Wees voorzichtig met industriële producten (gebak, koekjes, mayonaise enz.). In sommige zitten eieren of palmolie, en die bevatten veel verzadigde vetten.

Levensmiddelen die goed zijn voor het hart

  • Als uw cholesterol te hoog is, gebruikt u best zo vaak mogelijk plantaardige oliën zoals koolzaadolie, lijnzaadolie, arachideolie of olijfolie. Deze oliën bevatten veel meervoudig of enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Ze helpen de slechte cholesterol weren (LDL) en stimuleren de goede cholesterol (HDL).
  • Omega 3, dat zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die te vinden zijn in vis (zalm, haring, makreel enz.). Ze kunnen ook een gunstig effect hebben op de gezondheid van uw hart en bloedvaten.
  • Vezels en granen eten helpt ook het cholesterolgehalte omlaag halen.
  • De plantaardige sterolen waarmee margarines en melkproducten soms verrijkt zijn, doen in combinatie met een dieet het cholesterolgehalte met ongeveer 10% dalen.

Risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen aanpakken

Een te hoge cholesterol is echter slechts één stukje van de puzzel. Het is maar een van de risicofactoren voor cardiovasculaire accidenten (hartinfarct, CVA), naast onder meer zoutgebruik, overgewicht, diabetes en hypertensie.
Houd vooral in het achterhoofd dat 2/3 van de cholesterol rechtstreeks afkomstig is van de lever en niet uit voeding komt. Verwacht dus niet dat uw totale cholesterol met meer dan 15% daalt. Voor veel patiënten blijven geneesmiddelen tegen cholesterol dan ook noodzakelijk.

Lees meer over Te hoge cholesterol
Reclame
Gerelateerde artikels
De oorsprong van cholesterol

Wat is cholesterol? Cholesterol maakt deel uit van de familie van de sterolen en een (…)

De oorsprong van cholesterol
Er is goede en er is slechte cholesterol …

Wat zijn lipoproteïnen?Cholesterol is een vet of lipide en op zich niet (…)

Er is goede en er is slechte cholesterol …