backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 31/05/2021

Hypercholesterolemie: herbekijk uw voeding?

Hypercholesterolemie: herbekijk uw voeding?

Reclame

Te veel cholesterol in het bloed is nefast voor de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Vooral als die hypercholesterolemie samengaat met andere risicofactoren zoals obesitas, roken, zittend leven… Gelukkig kan beter eten u helpen met de strijd tegen een overmaat aan cholesterol.

Hypercholesterolemie stemt overeen met een te hoog gehalte aan cholesterol. Ongeveer 75% van de cholesterol in ons lichaam wordt geproduceerd door onze lever en voeding staat in voor het resterende gedeelte.
Er zijn twee types cholesterol in ons lichaam:

  • de ‘slechte’ cholesterol LDL die ertoe neigt zich op de wanden van onze aders te nestelen wanneer er een teveel van is,
  • de ‘goede’ cholesterol HDL die een teveel aan cholesterol naar de lever transporteert waar het wordt opgeruimd.

Wanneer men over het algemeen praat over een te hoog gehalte aan cholesterol, dan gaat het vooral over LDL.

Opgelet met vetten

De eerste te volgen regel om de cholesterol te verminderen, is het eten van vetten aan banden leggen. Ze mogen de 35% van onze totale dagelijkse energiebehoefte niet overstijgen.

  • De transvetten zijn te vermijden, want ze dragen bij tot het verhogen van de totale cholesterol en de LDL. Wees waakzaam en lees de lijst met ingrediënten goed. Transvetten, gehydrogeneerde vetten en gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten zijn een no go.
  • De verzadigde vetten zijn ook familie van de vetten die beperkt dienen te worden. We vinden ze in vlees, fijne vleeswaren, melkproducten en gebak.
  • Voedingscholesterol daarentegen die in eieren, schaaldieren, lever… terug te vinden is, wordt niet meer beschouwd als van primordiaal belang. Het is de combinatie van verzadigde vetzuren en cholesterol die moet worden vermeden.

Sommige vetten (de mono-onverzadigde en polyverzadigde) verdienen dan weer meer aandacht. We vinden ze terug in koolzaadolie, sojaolie, olijfolie, vis, schaalvruchten, granen…


Andere voorkeursvoeding

Voedingsvezels dragen ook bij tot het doen dalen van slechte cholesterol. Ze staan eveneens bekend om hun positieve effecten op de darmtransit, het voorkomen van cardiovasculaire aandoeningen en kanker, het beheersen van de bloedsuikerspiegel en het lichaamsgewicht. We vinden ze terug in fruit, groenten en in complete granen.

Sterolen die in plantaardige producten zoals koolzaadolie, noten en granen zitten of die bepaalde margarines verrijken, hebben een interessante eigenschap. Hun chemische structuur die bijna identiek is aan die van cholesterol kan de plaats van die laatste innemen en dus zijn opname door het organisme belemmeren.

Weetje: zelfs als u medicatie neemt om uw cholesterolgehalte te doen dalen, is het nog steeds aangewezen om deze voedingsadviezen toe te passen.

Lees meer over Te hoge cholesterol
Reclame
Gerelateerde artikels
Cholesterol meten: wanneer en hoe?

Het cholesterolgehalte meten in een bloedstaalOm de totaal cholesterol, HDL- (…)

Cholesterol meten: wanneer en hoe?
Gevolgen van een te hoge cholesterol

Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed - of (…)

Gevolgen van een te hoge cholesterol