backtotop

Behandeling van spasticiteit door een kinesist

Behandeling van spasticiteit door een kinesist

Wat is de rol van een kinesitherapeut?

De kinesist is onmisbaar bij de behandeling. Zijn taak is patiënten opnieuw zo mobiel mogelijk te maken. Dankzij kinesitherapie verminderen de spasticiteit en samentrekkingen. Daarnaast kunnen mensen leren hun overblijvende capaciteiten zo goed mogelijk te gebruiken. Bedoeling is om hen weer een zo groot mogelijke autonomie te geven.

Ook bij een medicamenteuze of chirurgische behandeling is kinesitherapie onmisbaar om de behandeling van spasticiteit te optimaliseren.

Stretchoefeningen

Stretchoefeningen maken het mogelijk dat het gewricht met een maximale autonomie kan blijven bewegen. Ze hebben als doel te verhinderen dat spiersamentrekkingen of soms pijnlijke spierspasmen optreden.

Ingrepen op de spasticiteit

De kinesist kan ook rechtstreeks ingrijpen op spasticiteit met behulp van specifieke stretchoefeningen. Maar de verbetering duurt slechts enkele uren. Die oefeningen moeten dagelijks worden uitgevoerd.

Braces en revalidatie

Een orthopedist, neuroloog of revalidatiearts kan bij een revalidatiebehandeling braces voorschrijven. Met dat stijve apparaat kan een lidmaat in een vaste houding blijven. Er worden twee types onderscheiden:

  • Braces tegen samentrekkingen. Bedoeling is om in de omgekeerde richting van de samentrekking op de spastische spier te trekken. Zo wordt vermeden dat die spier samentrekt.
  • Functionele braces. Daarmee kan het spastische lidmaat opnieuw in een functionele houding worden geplaatst. Bij een klompvoet bijvoorbeeld heft een brace (een soort gespreide spalk) de voet op en houdt hem in een rechte hoek ten opzichte van de enkel. Zo kan de persoon opnieuw lopen.

Een kinesist grijpt ook in op het revalidatiewerk. Hij helpt de patiënt bijvoorbeeld om weer een zeker uithoudingsvermogen te krijgen of goed te kunnen lopen.

Geschreven door Thomas Coucqvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Behandeling van spasticiteit door een kinesist
Reclame