backtotop

Hoe wordt de diagnose van een slechte spijsvertering gesteld?

Slechte spijsvertering - Diagnose - Exocriene pancreasinsufficiëntie: tests om de diagnose te bevestigen

Exocriene pancreasinsufficiëntie: tests om de diagnose te bevestigen

De maag-darmspecialist zal een reeks tests uitvoeren om de diagnose van pancreasinsufficiëntie te stellen en de graad van insufficiëntie te bepalen:

 • Een ontlastingsonderzoek: aan de hand van een stoelgangmonster wordt de hoeveelheid vet in de ontlasting (steatorree) gemeten.
   
 • Een triglyceriden-ademtest: met deze test wordt de activiteit van het pancreaslipase gemeten, het enzym dat instaat voor de vertering van de vetten.
   
 • Onderzoek met magnetische resonantie en/of CT-scan: deze onderzoeken brengen eventuele afwijkingen in de structuur van de pancreas, de afvoergangen van de pancreasenzymen (Wirsungkanaal) en eventuele letsels aan de pancreas zichtbaar in beeld.
   
 • Een echo-endoscopie via de mond: met dit onderzoek kunnen de pancreas en de galwegen nauwgezet worden onderzocht en kunnen indien nodig stukjes weefsel worden weggenomen.
   
 • Retrograde Cholangiowirsungografie: bij dit onderzoek wordt het Wirsungkanaal in beeld gebracht en worden, indien nodig, kleine ingrepen uitgevoerd. Het Wirsungkanaal voert het pancreassap van de pancreas naar de dunne darm.
Reclame
Slechte spijsvertering - Diagnose - Exocriene pancreasinsufficiëntie: tests om de diagnose te bevestigen

Geschreven door Aude DionLees verder: Hoe wordt een slechte spijsvertering behandeld?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.