Behandelingen

Slechte spijsvertering: enzymsubstitutietherapie

De substitutie-enzymen

De behandeling van een slechte spijsvertering door enzymsubstitutie moet het gebrek compenseren aan spijsverteringsenzymen bij exocriene pancreasinsufficiëntie.
Er bestaan twee soorten substitutie-enzymen: enzymen van plantaardige oorsprong en enzymen van dierlijke oorsprong.
De meest gebruikte enzymen zijn afkomstig van varkens. Ze hebben het voordeel dat ze in heel kleine korreltjes zitten  - de minimicrogranulen - die maagsapresistent zijn (ze worden niet afgebroken door de maagsappen). Daardoor kunnen ze zich goed met de spijsbrij vermengen en komen ze samen met deze brij in de twaalfvingerige darm terecht, waar ze dan uiteenvallen en de enzymen vrijkomen.

Behandeling van slechte spijsvertering in de praktijk

De behandeling van een slechte spijsvertering door enzymsubstitutie moet het gebrek compenseren aan spijsverteringsenzymen bij exocriene pancreasinsufficiëntie.

 • De patiënt neemt oraal een mengsel van spijsverteringsenzymen in die normaal door de pancreas worden geproduceerd. De enzymen zitten in heel kleine korreltjes die in capsules verwerkt worden. Die gaan in de maag open.
   
 • Deze korreltjes zijn maagsapresistent: tijdens het verblijf in de maag worden ze niet beschadigd of afgebroken door de maagsappen, maar vermengen ze zich enkel met de spijsbrij in de maag.
   
 • Wanneer de korreltjes met de voedselmassa de twaalfvingerige darm bereiken, vallen ze uiteen en komen de enzymen vrij. Die helpen de voedingsstoffen te verteren in plaats van de ontbrekende enzymen.

Om optimaal te werken moeten de substitutie-enzymen tijdens of meteen na elke maaltijd worden ingenomen, ook bij een lichte maaltijd. Zo kunnen de enzymen zich het best vermengen met de voedselmassa.
Deze substitutie-enzymen voor de pancreasenzymen hebben weinig bijwerkingen en houden doorgaans geen risico in voor de patiënt, ook niet bij hoge dosissen.

Doel van de behandeling

De enzymsubstitutietherapie kan het tekort aan enzymen compenseren, maar geneest een slechte spijsvertering door exocriene pancreasinsufficiëntie niet. Het doel van de behandeling is meervoudig:

 • steatorree (aanwezigheid van vet in de stoelgang) en de daaruit volgende diarree onder controle krijgen,
 • frequentie van de ontlasting verminderen,
 • consistentie van de stoelgang verbeteren,
 • gewichtsverlies voorkomen en gewichtstoename bevorderen,
 • een gezonde voedingstoestand herstellen door de opname van de voedingsstoffen uit de maaltijd te verbeteren,
 • algemene levenskwaliteit verbeteren.

Geschreven door Aude Dion Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Slechte spijsvertering - Behandelingen - Slechte spijsvertering: enzymsubstitutietherapie
Reclame