Oorzaken

Ziekten kunnen slapeloosheid veroorzaken

Gevolg van pijn

Slapeloosheid kan het gevolg zijn van een bestaande pathologie. Onder andere maagproblemen, reumatische aandoeningen, neurologische of longproblemen kunnen een oorzaak zijn van slecht slapen.

Meestal is de slaapkwaliteit verminderd door de pijn of het oncomfortabele gevoel dat samengaat met deze aandoeningen. Bij inflammatoire reumatische aandoeningen treedt de gewrichtspijn typisch 's nachts op. Artrose daarentegen veroorzaakt pijn bij het bewegen. Bij chronisch obstructieve longaandoeningen (COPD) kan de kortademigheid slaapproblemen veroorzaken.

Slaapapneusyndroom

Het slaapapneusyndroom bedreigt de gezondheid van zware snurkers. Personen die hieraan lijden, hebben vaak overgewicht. 's Nachts vertonen ze korte of langere perioden van ademstilstand, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed afneemt. Daardoor worden ze 's nachts herhaaldelijk kort wakker. Het gevolg is slaperigheid overdag en moeite om voldoende waakzaam of zelfs wakker te blijven in bepaalde situaties: aan het stuur, terwijl men leest, voor de televisie...

Slaapapneu kan ernstige gevolgen hebben op lange termijn: verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen, hoge bloeddruk enz.

Rusteloze benen

Het rustelozebenensyndroom is ook bekend onder de Engelse naam 'restless legs syndrome'. Het wordt gekenmerkt door het optreden van onaangename, moeilijk te beschrijven gewaarwordingen in benen en voeten bij het liggen of zitten. Met andere woorden, zodra de patiënt wil slapen, voelt hij vreemde sensaties in zijn benen die hem verplichten te bewegen of op te staan. De slaap is dus ernstig verstoord.

Dit syndroom gaat soms gepaard met korte flexiebewegingen van voeten of knieën. Deze bewegingen zijn onwillekeurig en maken de patiënt soms wakker. Ze worden ook 'periodieke slaapbewegingen' genoemd.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Ziekten kunnen slapeloosheid veroorzaken
Reclame