backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 31/05/2021

Hoe richt u uw slaapkamer in om goed te kunnen slapen?

Hoe richt u uw slaapkamer in om goed te kunnen slapen?

Reclame

Om van een weldoende nachtrust te genieten is een kwaliteitsvolle slaapomgeving onontbeerlijk! Temperatuur, licht, decoratie…: een portret van de ideale slaapkamer.

Temperatuur en verlichting: met mate

Een te hoge of te lage kamertemperatuur kan uw nachtrust verstoren. Een omgevingstemperatuur van 18°C is aanbevolen. Bent u eerder van het kouwelijke type? In plaats van de verwarming een graadje hoger te zetten, kiest u beter voor een dikker dekbed, een warme pyjama, een warmwaterkruik of een paar extra sokken! Een ander belangrijk element is het licht in de kamer. Idealiter is het best te slapen in absolute duisternis (daarbij dooft u ook de stand-by verlichtingvan schermen en toestellen). Melatonine – een essentieel hormoon voor een kwaliteitsvolle slaap – wordt immers beter afgescheiden in het donker. Licht bemoeilijkt een goede slaap doordat de productie van melatonine belemmerd wordt.

Weg met nieuwe technologieën!

Vandaag de dag is de slaapkamer vaak een leefruimte geworden: we surfen er op internet, we werken er, we doen er aan sport…Welnu, het is van groot belang om ons bed opnieuw te associëren met slapen – of met intieme momenten – en met niets anders! Verban dus uw pc en tv uit uw kamer. En om de schadelijke elektromagnetische golven te verwijderen, plaatst u best uw elektrische wekker aan de andere kant van de kamer of kiest u een model op batterijen. En wat de smartphone betreft?

Veel mensen laten hun telefoon aan tijdens het slapen en in hun onmiddellijke omgeving. Ze worden geregeld gewekt door binnenkomende berichten. Een elektronische waakhond die de slaap uiteraard verstoort! Een goede raad: schakel uw gsm uit of activeer de vliegtuigmodus.

Sobere decoratie

Bij een opgeruimde kamer hoort een leeggemaakt hoofd! Om een serene slaap te bevorderen is uw kamer best maximaal opgeruimd: beperk het aantal spulletjes en behoud op uw nachttafel alleen het boek dat u aan het lezen bent (de stapel oude tijdschriften heeft hier niets te zoeken). Als we de principes van Feng Shui mogen geloven, is het trouwens beter om het hoofdeinde van uw bed tegen een volle muur te zetten en uw bed niet tussen de deur en het raam te plaatsen. Ten slotte is het aangewezen te kiezen voor zachte kleuren (lichtgroen, oud roze…) of neutrale kleuren (grijs, beige, taupe…).

Lees meer over Slapeloosheid
Reclame
Gerelateerde artikels
Slapeloosheid, hypertensie, stress op het werk: een (…)

Bij mensen met hypertensie – een kwart van de Europeanen en 60% van de bejaarden – stijgt de kans op overlijden (…)

Slapeloosheid, hypertensie, stress op het werk: een gevaarlijk trio
Gedragstherapie tegen slapeloosheid

De doelstellingen van gedragstherapie zijn divers. Zo zal de therapeut onder andere wijzen op (…)

Slapeloosheid - Behandelingen - Gedragstherapie tegen slapeloosheid