Sinusites

Wat zijn de mogelijke oorzaken van sinusitis?

Acute virale sinusitis

Een sinusitis die veroorzaakt wordt door een virus leidt tot een ontsteking van het sinusslijmvlies. Heel wat virussen kunnen aan de basis liggen van die infectie.

Bij een virale sinusitis verdwijnen de symptomen na maximaal twee weken.

Acute bacteriële sinusitis

In naar schatting 0,5 tot 2% van de gevallen van virale sinusitis treedt er een bacteriële bijbesmetting op. Bij een virale sinusitis vormt het in de sinussen opgehoopte slijm namelijk een voedingsbodem voor bacteriën. Die bacteriën kunnen zich gaan vermeerderen: dat is een bacteriële sinusitis. Een bacteriële sinusitis kan ook veroorzaakt worden door een tandinfectie (vaak van een kies of voorkies van de bovenste tandboog).

Fungale sinusitis

Fungale sinusitis (door een schimmelinfectie) komt weliswaar zelden voor, maar is een steeds vaker voorkomende oorzaak van chronische sinusitis. Iedereen kan een fungale sinusitis krijgen, maar mensen met een verzwakt afweersysteem door een ziekte als aids of leukemie kunnen er zwaar onder lijden. Een fungale sinusitis kan in dat geval het hele lichaam ondermijnen en levensbedreigend worden.

Allergische sinusitis

Allegische sinusitis wordt uitgelokt door allergenen zoals pollen of huisstofmijt. Meestal gaat deze vorm van sinusitis gepaard met allergische rhinitis.

Geschreven door Caroline HommezHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Sinusitis - Sinusitis - Wat zijn de mogelijke oorzaken van sinusitis?
Reclame