backtotop

Welke onderzoeken bij sinusitis?

Sinusitis - Onderzoeken - Sinusitis: Welke onderzoeken in welke gevallen?

Sinusitis: Welke onderzoeken in welke gevallen?

Drie types van onderzoeken

Als de sinusitissymptomen verergeren of als de arts vermoedt dat er een complicatie in het spel is, kunnen onderzoeken worden voorgeschreven. Er zijn drie grote categorieën van onderzoeken:

Rhinologisch onderzoek (van de neus)

De arst voert een fibroscopie of endoscopie van de neus uit: hij brengt een optisch slangetje in de neus dat voorzien is van een lichtbron. Daarmee kan hij de neusholten en de sinusgangen (de plaats waar de sinussen verstopt zijn) bekijken en eventueel monsters nemen.

Medische beeldvorming

Een tomodensitometrie (scan) van de sinusholten is nuttig als de behandelingen voor sinusitis niet aanslaan. De scan laat dan de binnenkant van de sinussen zien. Dit onderzoek wordt ook uitgevoerd als er bij de endoscopie van de neus poliepen worden vastgesteld. Een scan van de sinussen is natuurlijk ook nodig bij een complicatie en vóór elke chirurgische ingreep van de sinussen.

Als een tandinfectie aan de basis ligt van de sinusitis, wordt er soms een panoramische radiografie van de tanden uitgevoerd.

Biologisch onderzoek

De enige manier om een bacteriële sinusitis te onderscheiden van een virale sinusitis is door een monster slijm - of etter - uit de sinus te nemen en het te kweken. Dit onderzoek is niet courant en wordt alleen uitgevoerd bij patiënten met een verzwakte weerstand, bij een sinusitis die niet reageert op de gebruikelijke behandelingen en bij complicaties.

Reclame
Sinusitis - Onderzoeken - Sinusitis: Welke onderzoeken in welke gevallen?

Geschreven door Caroline HommezLees verder: Wat zijn de behandelingen van sinusitis?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.