backtotop

Behandelingen

Lokale behandelingen van acute sinusitis

De sinussen spoelen en ontzwellen

Acute sinusitis is meestal van virale oorsprong en geneest spontaan na enkele dagen met behulp van een symptomatische behandeling (pijnstillers, koortswerende middelen) en regelmatige spoelingen van de neus, zo’n twee tot drie per dag. Om een acute sinusitis te genezen, moet het sinusslijmvlies ontzwellen en moeten de sinussen gedraineerd worden. Het slijm dat de sinussen verstopt, moet met andere woorden worden afgevoerd. De neus snuiten volstaat vaak niet en is soms zelfs niet mogelijk …

De neus spoelen met isotonische of hypertonische oplossingen (zoutwater, oplossing op basis van glycerol …) is een natuurlijke en risicovrije behandeling van de symptomen van sinusitis, en waarbij geen gewenning optreedt.

De neus spoelen, vooral met hypertonische oplossingen voert overtollig slijm af, vermindert de zwelling in de neus en bevordert de ademhaling. De neusbijholtes spoelen kan er ook voor zorgen dat de oorzaak van de infectie mee wordt weggespoeld en dat hoesten als gevolg van de slijmen in de keel, vermindert.

Bepaalde oplossingen bevatten ontstekingsremmende middelen en middelen die het slijm verdunnen, of zijn verrijkt met minerale zouten (koper, zwavel, mangaan) of natuurlijke tannines (blauwe bosbes, vlier, groene thee, veenbes) en helpen om de besmettingsperiodes te beperken. Deze producten zijn vrij te koop bij uw apotheek in verschillende vormen (spray, oplossingen om te spoelen …) en met verschillende zoutconcentraties. Voor kinderen bestaan speciale kopstukken met beperkt debiet. De neus spoelen kan alleen of samen met andere geneesmiddelen worden toegepast. Vraag raad aan uw apotheker.

Andere behandelingen

Bij een acute virale of allergische sinusitis kunnen ook de volgende behandelingen de drainage van de sinussen vergemakkelijken:

 • vaatvernauwende geneesmiddelen verminderen het gevoel van een verstopte neus te hebben en bevorderen de ademhaling door de zwelling van het slijmvlies te verminderen. Maar opgelet, deze geneesmiddelen mogen slechts korte tijd worden gebruikt (maximaal 5 dagen) en zijn gecontra-indiceerd in volgende gevallen:
  • kinderen jonger dan 15 jaar;
  • zwangere of zogende vrouwen;
  • bij een cardiovasculaire aandoening;
  • bij wie al eerder stuiptrekkingen had, bij mensen met epilepsie of mensen die een CVA hebben doorgemaakt;
  • bij bepaalde gevallen van glaucoom;
  • in combinatie met bepaalde andere geneesmiddelen.

Vraag raad aan uw apotheker voordat u een vrij verkrijgbaar vaatvernauwend geneesmiddel koopt.

 • niet-steroïdale ontstekingsremmers (ibuprofen, ketoprofen) of aspirine. Deze geneesmiddelen mogen enkel alleen worden gebruikt, gebruik aspirine niet samen met ontstekingsremmers,
 • cortisone-derivaten in de vorm van druppels of verstuivers (neussprays),
 • mucolytica (geneesmiddelen die slijm vloeibaar maken),
 • antihistaminica (geneesmiddelen die allergieën bestrijden).

Koortswerende middelen en pijnstillers (paracetamol, niet-steroïdale ontstekingsremmers of aspirine) kunnen worden voorgeschreven om bepaalde symptomen van sinusitis te verhelpen (koorts, pijn in het gezicht …).

Voorzorgsmaatregelen

Opgelet: een aantal van deze geneesmiddelen mag niet worden gebruikt door kinderen en ook niet langdurig door volwassenen. Houd u altijd strikt aan het advies van uw arts of apotheker.

Als u geneesmiddelen inneemt zonder voorschrift, neem dan volgende veiligheidstips in achting:

 • overschrijd de maximale dosis per dag niet. Volg goed de posologie (aantal en frequentie van inname aangeduid op de bijsluiter) en de minimale tijd tussen twee innames. Een overdosis kan nefaste gevolgen hebben (toxiciteit) en tot gewenning leiden;
 • vermijd om die reden ook om op eigen houtje medicijnen te gaan combineren of afwisselen;
 • geef geen aspirine aan kinderen zonder voorafgaand medisch advies, dit kan namelijk leiden tot een zeldzame maar ernstige ziekte; het syndroom van Reye;
 • gebruik het medicijn niet als u een van de contra-indicaties heeft die op de bijsluiter worden vermeld;
 • als de pijnstiller niet voldoende snel werkt en de pijn aanhoudt, raadpleeg dan uw huisarts of NKO-arts. Vertel exact welk middel u innam en hoeveel (soort, dosis, frequentie).

Wat kunt u doen als uw kind een verstopte neus heeft?

 • Gebruik geen vaatvernauwende medicatie want deze zijn gecontra-indiceerd bij kinderen jonger dan 15 jaar;
 • Leer uw kind de neus snuiten in papieren zakdoekjes;
 • Gebruik een fysiologisch serum of oplossing met zeewater om de neus te spoelen.

Geschreven door Caroline HommezHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Sinusitis - Behandelingen - Lokale behandelingen van acute sinusitis
Reclame