Met roken samenhangende ziektes

Roken: meer risico op hart- en vaatziektes

Wat roken met de bloedvaten doet

Roken is een van de grootste risicofactoren voor hart- en vaatziektes. Rokers lopen 70% meer kans om aan een hart- en vaatziekte te sterven dan niet-rokers.
Door roken vormen zich op de slagaders kussenvormige verdikkingen (plaques of atheromen  genoemd). Die verdikkingen blokkeren de aders gedeeltelijk of zelfs volledig en maken de vaatwand brozer. Dat proces noemt men atherosclerose of aderverkalking.

Roken en hartziektes

De vernauwing van de slagaders kan de bloedtoevoer naar het hart verminderen en pijn veroorzaken bij inspanning. We spreken dan van angina pectoris. Als een voedende slagader van het hart (kransslagader) volledig wordt afgesloten, kan er een hartinfarct optreden. 80% van de mensen jonger dan 45 jaar die een hartaanval krijgen, zijn rokers.

Artritis van de onderste ledematen

Roken kan bij een inspanning pijn veroorzaken in de benen. Obliterante artritis van de onderste ledematen (OAOL) is te wijten aan een vernauwde diameter van de slagaders die de benen van bloed voorzien en is het gevolg van aderverkalking.

Roken en CVA

Roken kan ook een cerebrovasculair accident (CVA) veroorzaken met de bekende gevolgen zoals afasie (aangetast spraakvermogen), geheugenproblemen,  verlamming en soms zelfs de dood.

Roken en impotentie

De slagaders van de penis zijn de dunste van het hele lichaam. Bij vaatvernauwing zullen ze dus als eerste verstopt raken. Dat geeft erectiestoornissen.

Geschreven door Candice Leblanc Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Roken - Met roken samenhangende ziektes - Roken: meer risico op hart- en vaatziektes
Reclame