Met roken samenhangende ziektes

Meer luchtwegenaandoeningen bij rokers

NKO-infecties en roken

Sigarettenrook irriteert de bovenste en onderste luchtwegen en tast die aan. Rokers hebben dan ook vaker neus-keel-oorinfecties zoals keelontstekingen, neus-keelholteontstekingen, strottenhoofdontstekingen of oorontstekingen. Roken kan ook de stembanden beschadigen. Een rauwe, hese stem is typisch voor zware rokers.

Astma en roken

Roken leidt niet rechtstreeks tot het ontstaan van astma. Maar de rook irriteert de luchtwegen en verergert daardoor de frequentie, het ritme en de ernst van astma-aanvallen. Kinderen die al gevoelig zijn voor astma zullen de ziekte ook makkelijker krijgen.

Respiratoire infecties en roken

Roken is een belangrijke risicofactor voor virale en bacteriële infecties. Rokers lopen zo meer kans op infectieuze longaandoeningen dan niet-rokers.

COPD, een typische rokersziekte

Roken is rechtstreeks verantwoordelijk voor 80 tot 90% van de gevallen van obstructief longlijden of COPD, een chronische ontsteking van de luchtpijptakken en longen die vooral gekenmerkt wordt door hoesten, ademnood en slijmen. COPD is onomkeerbaar. Artsen kunnen de evolutie alleen vertragen en bepaalde symptomen verzachten.
Een op de vijf rokers krijgt vroeg of laat COPD.

Geschreven door Candice LeblancHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Roken - Met roken samenhangende ziektes - Meer luchtwegenaandoeningen bij rokers
Reclame