backtotop

Welke geneesmiddelen helpen je om te stoppen met roken?

Roken - Geneesmiddelen - Nicotinevervangers om te stoppen met roken

Nicotinevervangers om te stoppen met roken

Welke effecten hebben nicotinevervangers?

Nicotinevervangers zijn nicotinehoudende hulpmiddelen die vrij te krijgen zijn en die bij gebruik in de plaats van sigaretten de lichamelijke afkickverschijnselen verminderen of zelfs helemaal opheffen. Nicotinevervangers zijn een goed hulpmiddel om te stoppen met roken. Zo verhogen deze hulpmiddelen de kans om effectief te stoppen met roken met 50 tot 60%.
Dit komt omdat ze niet alleen de nood aan nicotine verlichten, maar ook de gewoonte van het roken zelf aanpakken door dit gradueel af te bouwen. De bekendste nicotinevervangers zijn mondspray, kauwgom en pleisters (op de huid te kleven). Ze kunnen ook worden gecombineerd, wat – zeker voor zware rokers – de slaagkans op stoppen met roken beduidend vergroot. Zo geeft combinatietherapie van pleister met een orale vorm tweemaal meer kans om te stoppen met roken.

(voordelen combinatietherapie bevestigd in studies:  Blöndal et al. BMJ 1999; 318:285-8; Cahil et al. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 5. Art. No.: CD009329; Stead et al. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012; Issue 11. Art. No.: CD000146.)

Welke dosis en hoelang?

De behandeling met nicotinevervangers duurt gemiddeld drie maanden. De begindosis hangt af van de graad van de nicotineverslaving: een ‘zware roker’ (meer dan 20 sigaretten per dag) zal een hogere dosis nodig hebben dan een middelmatige roker. Daarna moet de dosis geleidelijk aan worden verminderd en, tegen het eind van de behandeling, worden afgebouwd.
Om het risico op hervallen te beperken, is het belangrijk dat de behandeling tot het einde wordt gevolgd. 

Informeer u ook zeker bij uw ziekenfonds. Nicotinevervangende hulpmiddelen worden namelijk door meerdere ziekenfondsen deels terugbetaald.

 

 

Reclame
Roken - Geneesmiddelen - Nicotinevervangers om te stoppen met roken

Ontwenningsmiddel op basis van bupropion om te stoppen met roken

Wat is bupropion?

Bupropion wordt in België op de markt gebracht als Zyban©. Het is een antidepressivum met een psychostimulerend effect dat werkt door zich te binden aan de  nicotinereceptoren in de hersenen. Daardoor vermindert het plezier in het roken en ook de trek in een sigaret.
Het is een van de twee geneesmiddelen voor rookontwenning die op de Belgische markt zijn toegelaten (het andere is varenicline). Bupropion levert ongeveer 10% supplementaire stoppers op. 10% supplementaire stoppers betekent dat er 10 rokers met bupropion behandeld moeten worden om één extra onthouder te verkrijgen (vergeleken met een placebo).

Contra-indicaties en bijwerkingen van bupropion

Bupropion is alleen op voorschrift van een arts te verkrijgen. Het middel heeft meerdere contra-indicaties, zoals zwangerschap, borstvoeding, een voorgeschiedenis van epilepsie of stuiptrekkingen, ernstig leverfalen, bipolaire of eetstoornissen (boulimie en anorexia) enz.
De meest voorkomende bijwerkingen van bupropion zijn:

  • Slaapproblemen (30 tot 40% van de patiënten heeft er last van)
  • Droge mond (bij 10% van de patiënten)
  • Enz.
Roken - Geneesmiddelen - Ontwenningsmiddel op basis van bupropion om te stoppen met roken
Reclame

Ontwenningsmiddel op basis van varenicline om te stoppen met roken

Wat is varenicline?

Varenicline wordt in België verkocht onder de merknaam Champix© en werkt door zich te binden aan de  nicotinereceptoren in de hersenen. Daardoor vermindert het plezier in het roken en heeft men minder trek in een sigaret. Varenicline zou ook iets doeltreffender zijn dan bupropion om rokers van de sigaret te ontwennen.

Contra-indicaties en bijwerkingen

Varenicline is alleen op voorschrift van een arts te verkrijgen. Het geneesmiddel heeft meerdere contra-indicaties, zoals zwangerschap en borstvoeding, ernstig nierfalen, enz.
De meest voorkomende bijwerkingen van varenicline zijn:

Roken - Geneesmiddelen - Ontwenningsmiddel op basis van varenicline om te stoppen met roken

Geschreven door Candice LeblancLees verder: Hoe stop je met roken?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.