backtotop

Welke geneesmiddelen helpen je om te stoppen met roken?

Roken - Geneesmiddelen - Nicotinevervangers bij rookontwenning

Nicotinevervangers bij rookontwenning

Welke effecten hebben nicotinevervangers?

Nicotinevervangers zijn nicotinehoudende producten die vrij te krijgen zijn en die bij gebruik in de plaats van sigaretten de lichamelijke afkickverschijnselen verminderen of zelfs helemaal opheffen.
De bekendste nicotinevervangers zijn pleisters (op de huid te kleven), kauwgom en neus- of mondspray. Ze kunnen ook worden gecombineerd.

Welke dosis en hoelang?

De behandeling met nicotinevervangers duurt gemiddeld drie maanden. De begindosis hangt af van de graad van de nicotineverslaving: een ‘zware roker’ (meer dan 20 sigaretten per dag) zal een hogere dosis nodig hebben dan een middelmatige roker. Daarna moet de dosis geleidelijk aan worden verminderd en, tegen het eind van de behandeling, worden afgebouwd.
Om het risico op hervallen te beperken, is het belangrijk dat de behandeling tot het einde wordt gevolgd. 

Reclame
Roken - Geneesmiddelen - Nicotinevervangers bij rookontwenning

Ontwenningsmiddel op basis van bupropion om te stoppen met roken

Wat is bupropion?

Bupropion wordt in België op de markt gebracht als Zyban©. Het is een antidepressivum met een psychostimulerend effect dat werkt door zich te binden aan de  nicotinereceptoren in de hersenen. Daardoor vermindert het plezier in het roken en ook de trek in een sigaret.
Het is een van de twee geneesmiddelen voor rookontwenning die op de Belgische markt zijn toegelaten (het andere is varenicline). Bupropion levert ongeveer 10% supplementaire stoppers op. 10% supplementaire stoppers betekent dat er 10 rokers met bupropion behandeld moeten worden om één extra onthouder te verkrijgen (vergeleken met een placebo).

Contra-indicaties en bijwerkingen van bupropion

Bupropion is alleen op voorschrift van een arts te verkrijgen. Het middel heeft meerdere contra-indicaties, zoals zwangerschap, borstvoeding, een voorgeschiedenis van epilepsie of stuiptrekkingen, ernstig leverfalen, bipolaire of eetstoornissen (boulimie en anorexia) enz.
De meest voorkomende bijwerkingen van bupropion zijn:

  • Slaapproblemen (30 tot 40% van de patiënten heeft er last van)
  • Droge mond (bij 10% van de patiënten)
  • Enz.
Roken - Geneesmiddelen - Ontwenningsmiddel op basis van bupropion om te stoppen met roken
Reclame

Ontwenningsmiddel op basis van varenicline om te stoppen met roken

Wat is varenicline?

Varenicline wordt in België verkocht onder de merknaam Champix© en werkt door zich te binden aan de  nicotinereceptoren in de hersenen. Daardoor vermindert het plezier in het roken en heeft men minder trek in een sigaret. Varenicline zou ook iets doeltreffender zijn dan bupropion om rokers van de sigaret te ontwennen.

Contra-indicaties en bijwerkingen

Varenicline is alleen op voorschrift van een arts te verkrijgen. Het geneesmiddel heeft meerdere contra-indicaties, zoals zwangerschap en borstvoeding, ernstig nierfalen, enz.
De meest voorkomende bijwerkingen van varenicline zijn:

Roken - Geneesmiddelen - Ontwenningsmiddel op basis van varenicline om te stoppen met roken

Geschreven door Candice LeblancLees verder: Hoe stop je met roken?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.