Andere therapieën

Psychologische hulp om te stoppen met roken

Waarom is psychologische ondersteuning nodig?

Roken werkt ook psychisch en gedragsmatig verslavend. Wie ervan af wil raken, moet heel hard aan zichzelf werken. De meeste mensen stoppen met roken zonder hulp van buitenaf. Geen enkele therapie kan ook honderd procent garantie geven dat het stoppen met roken lukt. Toch hebben verschillende studies aangetoond dat de combinatie van een behandeling met geneesmiddelen en psychische ondersteuning de beste slaagkansen geeft om definitief te stoppen met roken. Dat slaagpercentage bedraagt na één jaar 25 tot 35%. 

Stoppen met roken: het motivatiegesprek

Het motivatiegesprek is een gesprek tussen iemand die heen en weer geslingerd wordt (in dit geval over het stoppen met roken) en een professionele gezondheidswerker, bijvoorbeeld een tabakoloog. De bedoeling is om de motivatie van de patiënt op te bouwen en/of te versterken door de redenen bloot te leggen waarom hij wil stoppen, door de voordelen en de moeilijkheden van rookontwenning te bespreken, door naar de oorzaken van eventuele vroegere mislukte pogingen te zoeken enz.  

Gedragstherapie om te stoppen met roken

Bij cognitieve gedragstherapieën wordt gewerkt aan hoe iemand denkt over en staat tegenover een bepaald problematisch gedrag (in dit geval roken). Ook de ermee samenhangende gewoonten worden onder de loep genomen om ze te veranderen of te overwinnen. Dat kan eventueel door het invoeren van een of meerdere vervangingsstrategieën.
Een voorbeeld: als u stress hebt, grijpt u meteen naar een sigaret omdat dat ontspant (dat denkt u toch). Maar eigenlijk heeft roken het averechtse effect. Tabak is namelijk een opwekkend of psychostimulerend middel. Als u dat eenmaal door hebt, zult u bij stress het roken gemakkelijker laten en kunt u in de plaats bijvoorbeeld enkele ademhalingsoefeningen doen. 

Geschreven door Candice Leblanc Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Roken - Andere therapieën - Psychologische hulp om te stoppen met roken
Reclame