Andere therapieën

De elektronische sigaret: nuttig om te stoppen met roken?

Wat is de elektronische sigaret?

De elektronische sigaret of e-sigaret is een elektronisch toestelletje dat damp voortbrengt die wordt ingeademd. In tegenstelling tot de traditionele sigaret ontstaat de damp niet door verbranding, maar door lichte verhitting van een vloeistof waaraan soms aroma’s zijn toegevoegd (tabaksmaak, fruit, kruiden enz.) en die al dan niet nicotine bevat.  

Polemiek rond de elektronische sigaret

De elektronische sigaret lokt felle debatten uit. Voor sommigen is ze een revolutie in de strijd tegen het roken, voor anderen een potentieel gevaarlijk product. De tegenstanders klagen het gemis van elke controle aan op de productie en de commercialisering van deze sigaret. Van sommige merken vermoeden ze zelfs dat ze potentieel toxische (maar geen kankerverwekkende) stoffen bevatten. De voorstanders prijzen dan weer de efficiëntie van de e-sigaret om op een ‘zachte manier’ te stoppen met roken.

Is de elektronische sigaret gevaarlijk?

Er bestaat nog geen enkele langetermijnstudie die de onschadelijkheid of het gevaar van de elektronische sigaret op lange termijn heeft kunnen bewijzen. Maar aangezien er geen verbranding aan te pas komt (en er dus geen stoffen vrijkomen als koolmonoxide, teer enz.), is de elektronische sigaret heel waarschijnlijk minder schadelijk voor de gezondheid dan een ‘echte’ sigaret.

Geschreven door Candice Leblanc

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Roken - Andere therapieën - De elektronische sigaret: nuttig om te stoppen met roken?
Reclame