backtotop

Symptomen van reumatische ontstekingsziektes

Wat zijn de symptomen van reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis: meer bij vrouwen

Reumatoïde artritis komt vooral voor bij vrouwen; ongeveer 75%. De frequentie van optreden van RA vertoont twee pieken: bij twintigers - de zwangerschap kan een uitlokkende factor zijn - en na de menopauze. Hormonen hebben dus een belangrijke invloed bij reumatoïde artritis.

Handen en polsen aangetast bij reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis tast vooral de gewrichten in de handen en de polsen aan. Ook de voeten, de schouders, de ellebogen, de heupen, de enkels en de knieën kunnen worden aangetast. Reumatoïde artritis tast de wervelkolom niet aan. Vaak zijn de gewrichten links en rechts aangetast: we spreken dan van symmetrische aantasting. De gewrichten zijn doorgaans gezwollen, rood, warm en pijnlijk. Vaak is er een uitgesproken ochtendstijfheid (gevoel van volledig stijfheid ’s morgens) en nachtelijke pijn. Reumatoïde artritis veroorzaakt doorgaans een intense vermoeidheid.

Opflakkeringen van reumatoïde artritis

Zoals alle reumatische ontstekingsziekten evolueert reumatoïde artritis met opflakkeringen en remissies. Crisisperioden worden gevolgd door min of meer lange perioden met weinig last.

 

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reumatoïde artritis - Symptomen - Wat zijn de symptomen van reumatoïde artritis?
Reclame