backtotop

Reumatische ontstekingsziekte of artrose?

Artritis en artrose: twee verschillende soorten reuma

Inflammatoir reuma

Reumatische ontstekingsziekten worden gewoonlijk ‘artritis’ genoemd, wat ‘ontsteking van het gewricht’ betekent. Het zijn allemaal auto-immuunziekten: het immuunsysteem reageert abnormaal tegen stoffen in het lichaam die ten onrechte als ongewenst worden beschouwd. Een van de elementen van het gewricht wordt bijvoorbeeld aangevallen. Dat lokt een ontstekingsreactie uit.

Reumatische ontstekingsziekten mogen niet worden verward met artrose. Artrose is geen ontstekingsziekte, maar een degeneratieve aandoening. Artrose is te wijten aan de leeftijd en aan overmatige belasting van een gewricht en wijst op slijtage van het gewricht.

Artritis en artrose: verschillende pijnen

Bij reumatische ontstekingsziekten kan de pijn op gelijk welk ogenblik opkomen en vooral in rust. De pijn is ’s morgens vaak het ergst. Het duurt een zekere tijd voor de patiënt zijn gewrichten ‘los’ krijgt. Bewegingen daarentegen verlichten de pijn. Bij artrose neemt de pijn net toe bij bewegingen.

Artritis: ziekten bij jongvolwassenen

Reumatische ontstekingsziekten ontstaan doorgaans bij jongvolwassenen. Ze kunnen zelfs optreden bij kinderen (juveniele artritis en spondylitis ankylosans). Artrose daarentegen hangt vaak samen met een hogere leeftijd.

Functionele aantasting

De wetenschap heeft veel vooruitgang geboekt. Toch blijven reumatische ontstekingsziekten ernstige aandoeningen, die vroeg moeten worden behandeld om de functionele beperkingen zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reumatoïde artritis - Begrijpen - Artritis en artrose: twee verschillende soorten reuma
Reclame