backtotop

Wat zijn de oorzaken van pulmonale arteriële hypertensie?

De verschillende vormen van pulmonale hypertensie

Specialisten onderscheiden vijf vormen van pulmonale hypertensie.

  • Pulmonale hypertensie veroorzaakt door een probleem van het linkerhart zoals een hartklepafwijking (terugslagkleppen die de hartholtes die met elkaar in verbinding staan, scheiden) of afwijkingen van de hartspier. Hartziekten zijn de belangrijkste oorzaak van pulmonale hypertensie.
     
  • Pulmonale hypertensie veroorzaakt door ademhalingsaandoeningen. De frequentste zijn COPD (chronische obstructieve longziekte) en ademhalingsstoornissen tijdens de slaap. Dit is de op een na frequentste oorzaak van pulmonale hypertensie.
  • Pulmonale hypertensie na een longembolie. Een longembolie is een verstopping van een longslagader door een bloedstolsel dat bijvoorbeeld afkomstig is van het hart of een been (diepe veneuze trombose).
     
  • Pulmonale hypertensie van onbekende oorsprong of veroorzaakt door meerdere aandoeningen tegelijkertijd.

    Pulmonale arteriële hypertensie. Pulmonale arteriële hypertensie wordt gekenmerkt door ontsteking en verdikking van de wand van de longslagaders. Er kunnen zich ook stolsels vormen in de longslagaders, waardoor die geleidelijk vernauwen. Het bloed stroomt er moeilijker door en dus stijgt de druk.

Geschreven door Dr Jean-Yves HindletHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Pulmonale arteriële hypertensie - Oorzaken - De verschillende vormen van pulmonale hypertensie
Reclame