backtotop

Het hart, de longen en pulmonale arteriële hypertensie

Wat is pulmonale arteriële hypertensie?

Verschillende drukken

In de kleine bloedsomloop heerst een lage druk. De gemiddelde druk in de longslagaders is 14 ± 3 mmHg. Ter vergelijking: de druk in de grote bloedsomloop is gemiddeld ongeveer 95 mmHg: 120 mmHg tijdens de hartcontractie en 80 mmHg tussen twee hartcontracties in. Dat zijn de cijfers die de arts u geeft als hij uw bloeddruk meet.

Wat is pulmonale hypertensie?

Soms stijgt de druk in de longcirculatie langdurig. We spreken van pulmonale hypertensie (PH) als de gemiddelde druk in de longslagader ≥ 25 mmHg in rust is.

Het rechterhart moet dan meer inspanning leveren om de hogere weerstand te overwinnen en het bloed te doen stromen. De hartspier zal eerst dikker worden, maar zal op de duur uitgeput raken en zijn pompfunctie niet meer kunnen vervullen. We spreken dan van rechterhartfalen. Rechterhartfalen leidt meestal tot de dood. Pulmonale arteriële hypertensie is een zeldzame aandoening die enkele tientallen mensen per miljoen mensen treft. Het is totaal wat anders dan ‘hypertensie’ of ‘verhoogde bloeddruk’, een aandoening die voorkomt bij een op de vier volwassenen. Hypertensie betreft de grote bloedsomloop en niet de kleine.

Geschreven door Dr Jean-Yves Hindletvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Pulmonale arteriële hypertensie - Begrijpen - Wat is pulmonale arteriële hypertensie?
Reclame