backtotop

Het hart, de longen en pulmonale arteriële hypertensie

Ik adem en mijn hart klopt

Zuurstof en koolzuurgas

Bij de productie van energie verbruiken de 10.000 miljard cellen die ons lichaam telt, zuurstof (O2) en geven ze koolzuurgas af (CO2).

  • De cellen moeten constant zuurstof krijgen.
  • Koolzuurgas daarentegen is een afvalstof, die moet worden verwijderd.

Het hart- en vaatstelsel

De rode bloedcellen vervoeren die twee gassen. De organen van het hart- en vaatstelsel staan in voor het transport van de respiratoire gassen van de longen naar de cellen van de weefsels, en terug. Het hart is een pomp die het bloed in de bloedvaten doet stromen. De bloedvaten vertakken in almaar kleinere bloedvaatjes die de verste uithoeken van het lichaam van bloed voorzien. De uitwisseling tussen de bloedvaten en de cellen gebeurt in de dunste bloedvaten, de haarvaten.

Het ademhalingsstelsel

Het ademhalingsstelsel staat in voor de gasuitwisseling tussen de lucht en het bloed. Dat gebeurt in de longen. In minder dan driekwart van een seconde komt zuurstof in het bloed en verlaat het CO2 het bloed onder invloed van respectievelijk de O2- en CO2-drukgradiënt tussen de longblaasjes en de haarvaten. De longblaasjes zijn kleine zakjes waarin de lucht uit de luchtwegen terechtkomt en waar de gasuitwisseling plaatsvindt.

De bloedsomloop en de ademhaling hangen dus nauw samen.

Geschreven door Dr Jean-Yves HindletHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Pulmonale arteriële hypertensie - Begrijpen - Ik adem en mijn hart klopt
Reclame