backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 04/05/2021

5 mei: Werelddag van de pulmonale arteriële hypertensie

5 mei: Werelddag van de pulmonale arteriële hypertensie

Op 5 mei wordt de 8ste Werelddag van de pulmonale arteriële hypertensie (PAH) georganiseerd. Waar gaat het in wezen om bij deze zeldzame ziekte?

Reclame

Bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH) zien we een samenspel van drie heel verschillende elementen: de bloeddruk, de slagaders en de longen. Door de werking van elk afzonderlijk element goed te begrijpen, krijgt men inzicht in het ontstaan van deze progressieve ziekte.

Het hart in de hoofdrol

Bij de wonderbaarlijke werking van het menselijk lichaam functioneert het hart als een pomp. Het hart pompt ons bloed rond via het netwerk van slagaders en zo verspreidt het bloed zich over het hele lichaam. In de linkerhelft van ons hart stroomt het zuurstofrijke bloed uit de longen binnen. Van hieruit wordt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rondgepompt. Dit bloed stroomt nadien op zijn beurt binnen in de rechterhelft van het hart en wordt van daaruit naar de longen gepompt. Daar neemt het bloed dan opnieuw zuurstof op. Deze werking is als een cyclus, een goed geoliede machine.

Aangetaste longslagaders

Wie lijdt aan PAH heeft een verhoogde druk in de longslagaders, die instaan voor een goede bloedcirculatie in het lichaam. De longslagaders zijn vernauwd en stijf, in die mate dat ze het bloed niet meer door ons lichaam kunnen rondpompen zoals het moet.

Door die verhoogde druk op de slagaders (vandaar de term hypertensie) vermindert de bloedcirculatie. Om dat te compenseren gaat de rechterhelft van ons hart harder werken om meer bloed naar de longen te pompen. Daarbij wordt de hartkamer (de klep waarmee het bloed wordt rondgepompt) aan het werk gezet. Deze extra belasting heeft soms tot gevolg dat de hartkamer uitzet, wat dan weer kan leiden tot:

  • een onregelmatige hartslag;
  • hartfalen;
  • duizeligheid;
  • kortademigheid ...

Hoe kunt u zich wapenen tegen PAH?

PAH is een progressieve aandoening en het is niet eenvoudig om de diagnose te stellen. Dat maakt dat het moeilijk om zich te wapenen tegen PAH. Er kan echter wel in een vroeg stadium worden ingegrepen bij andere longaandoeningen die kunnen leiden tot PAH, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD). Voor wie lijdt aan COPD is het, bijvoorbeeld, uitermate belangrijk om te stoppen met roken en zo de longfunctie te behouden. In geval van overgewicht kan een evenwichtig eetpatroon de klachten verminderen bij wie lijdt aan slaapapneu... Matige lichaamsbeweging kan eveneens helpen om de symptomen van de ziekte te verlichten.

Reclame