backtotop

Dagelijks leven

Dagelijks leven met psoriatische artritis

Leven met psoriatische artritis is niet vanzelfsprekend. Enkele regels met betrekking tot de hygiëne en het dieet kunnen het dagelijks leven van patiënten in aanzienlijke mate veraangenamen.

  • Door regelmatig een fysieke activiteit te beoefenen buiten de ontstekingsaanvallen kan de pijn beperkt worden, de soepelheid van uw gewrichten verbeterd worden, kunnen uw spieren een zekere kracht behouden en kunt u uw botweerstand vergroten.  Met uitzondering van sporten die schokken veroorzaken in de gewrichten en degene die snelle rotaties en bruuske bewegingen vereisen, hebben bijna alle sporten een positieve invloed: zwemmen, aqua gym, roeien, fietsen, nordic walking ... Zachtere sporten als yoga of tai chi hebben eveneens een gunstig effect.
  • Er wordt aangeraden om gezond, gevarieerd en evenwichtig te eten, om tekorten te voorkomen, evenals overgewicht, dat een bijkomende belasting vormt voor talrijke gewrichten. Er wordt aangeraden om fruit en groenten, vis (minstens twee keer per week) en wit vlees te eten, terwijl de consumptie van zoete dranken, gebakjes, industriële gerechten, charcuterie en vet vlees beperkt moet worden.
  • Stoppen met roken en alcoholconsumptie beperken: deze twee stoffen verergeren psoriatische artritis en kunnen de effecten van bepaalde behandelingen verstoren.
  • Spaar uw krachten, door overdreven inspanningen en herhaalde en langdurige activiteiten te vermijden. Pijn moet beschouwd worden als een alarmbel. Het is dus van belang dat u uw grenzen respecteert, activiteiten doet om u te ontspannen en voldoende slaapt.
  • Technische hulpmiddelen gebruiken als bepaalde handelingen moeilijk uit te voeren zijn. Er bestaan talrijke hulpmiddelen: bestek, haarborstel, kousenhulp, knopenhaak ...

Geschreven door Kathleen Mentrop

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Psoriatische artritis - Dagelijks leven - Dagelijks leven met psoriatische artritis
Reclame