backtotop

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Plaatsen waar psoriasis voorkomt

Palmoplantaire psoriasis

Bij palmoplantaire psoriasis zijn alleen de handpalmen en/of de voetzolen aangetast. Bijna 20% van de psoriasispatiënten heeft dit soort letsels.

Nagelpsoriasis

De nagels kunnen in alle types van psoriasis zijn aangedaan, maar soms treft de ziekte alleen de nagels. In het begin worden psoriasisnagels soms verward met andere aandoeningen, zoals schimmelnagels. Nagels die door psoriasis zijn aangetast, kunnen lichte, op een vingerhoed lijkende vervormingen hebben (kleine putjes of gaatjes verspreid over het nageloppervlak). De nagels kunnen ook van de huid wegtrekken en/of hun doorzichtige kleur verliezen. De huid onder de nagel is vaak heel dik.

Psoriasis in de lichaamsplooien

Dit type psoriasis geldt als een ‘omgekeerde’ psoriasis omdat niet – zoals gewoonlijk het geval is – de wrijvingszones aangetast zijn, maar de letsels net omgekeerd in de huidplooien zitten, zoals de bilspleet, de liezen, de oksels, de plooien onder de borsten en de navel. Op deze plaatsen zijn er meestal weinig of geen schilfers omdat de huid door het zweten vochtig is.

Psoriasis in het gezicht

Psoriasis kan ook het gezicht aantasten, al komt dat zelden voor. De psychologische en/of sociale gevolgen zijn vaak groot, omdat de ziekte zo zichtbaar is.

Psoriasis van de hoofdhuid

Bij psoriasis is soms alleen de hoofdhuid aangetast. Deze vorm wordt soms verward met seborrhoïsch eczeem. De letsels zijn scherp begrensd en rond of ovaal van vorm. In sommige gevallen is de volledige hoofdhuid aangetast en vormen de letsels een echte korst (‘cradle cap’). Psoriasis van de hoofdhuid veroorzaakt geen haaruitval.

Psoriasis van de slijmvliezen

Psoriasis kan ook de slijmvliezen treffen (mond, tong, geslachtszones). Er vormen zich dan rode, pijnloze plekken die niet afschilferen.

Luierpsoriasis en Koebner

Luierpsoriasis komt voor bij zuigelingen en manifesteert zich door een rode plaque met duidelijk afgelijnde contouren die overeenkomen met de contouren van de luier. Luiers zouden in dit geval een uitlokkende factor zijn, omdat ze lokaal irritatie veroorzaken en die veroorzaakt het ontstekingsproces. Soms kan er ook psoriasis ontstaan op een plek waar de huid eerder licht beschadigd is geraakt (door irritatie, verbranding, een snijwonde, een schram, enz.). Dat noemen we het Koebner-fenomeen.

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Psoriasis - Symptomen - Plaatsen waar psoriasis voorkomt
Reclame