backtotop

Het dagelijks leven met psoriasis

Sociale en psychologische gevolgen

Neiging om mensen te mijden

Psoriasis is een heel zichtbare ziekte die een grote impact kan hebben op het sociale, intieme en professionele leven. Hoewel de aandoening niet besmettelijk is en niets te maken heeft met een gebrek aan hygiëne, kan ze negatieve reacties en onaangename, starende blikken uitlokken. Patiënten hebben daardoor soms de neiging om sociale omgang te mijden. Ze gaan minder uit, hebben weinig of geen sportactiviteiten, enz. Uit studies blijkt dat patiënten met psoriasis meer roken en meer alcohol drinken dan de rest van de bevolking en dat ze ook vaak overgewicht hebben. Al die kenmerken zouden eerder gevolgen dan wel oorzaken van de ziekte zijn.

Het lichaam wegstoppen

Psoriasispatiënten hebben ook de neiging om meer bedekkende kleding te dragen en zo hun lichaam weg te stoppen (lange mouwen, geen rokken of shorts, enz.). Dat verslechtert hun lichaamsbeeld nog en maakt ook dat ze weinig of geen zon krijgen, terwijl zonlicht net goed is voor hun huid. Psoriasis kan ook een obstakel zijn in het professionele leven, vooral in beroepen die rechtstreeks contact met de klanten inhouden, zoals de verkoop, de horeca, enz.

Stress en mentale beproevingen

Stress is een uitlokkende factor voor psoriasis en periodes van opstoten. Maar stress is ook een gevolg van de ziekte. Vooral het esthetisch ontsierende karakter maakt de ziekte lastig om te dragen. Psoriasis veroorzaakt ook pijn en ongemakken in het dagelijkse leven, vooral door de soms felle jeuk. En dat weegt op het gemoed. Soms is psychologische hulp noodzakelijk om uit de vicieuze cirkel te geraken. Contact met een patiëntenvereniging is ook vaak een erg grote hulp.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Psoriasis - Leven met - Sociale en psychologische gevolgen
Reclame