backtotop

Het dagelijks leven met psoriasis

Hygiëne

Hygiëne en een aangepaste dagelijkse verzorging zijn van cruciaal belang om het leven met psoriasis te vergemakkelijken.

 • Een goede behandeling staat of valt met de hydratatie! Hydrateer uw huid en vooral de aangetaste zones minstens twee keer per dag, indien nodig ook vaker.
   
 • Mijd te warme baden en douches, en blijf nooit langer dan twintig minuten in bad. Gebruik bij voorkeur een badolie of zeep voor de gevoelige huid om u te wassen. Mijd geparfumeerde zepen en douchegels. Die irriteren en drogen de huid uit. Droog u af met deppende bewegingen en gebruik altijd een schone handdoek. Hard wrijven is geen goed idee, want dat versterkt vaak de jeuk.
   
 • Gebruik voor psoriasis op de hoofdhuid een zachte shampoo in combinatie met de topische behandeling die uw arts heeft voorgeschreven (lotion). Houd de haardroger op ongeveer 30 cm afstand en stel hem in op een matige temperatuur (niet te heet). Draag liefst geen haarbanden of mutsen die wrijving geven. Gebruik best ook geen haarkleuringen in periodes van opstoten. Kappers zijn tegenwoordig trouwens almaar beter geïnformeerd over psoriasis en hebben dus minder vooroordelen over de ziekte. Aarzel niet om het onderwerp in het kapsalon aan te kaarten.
   
 • Mijd overdadig gebruik van make-upproducten. Als u zich door het schminken beter in uw huid voelt, gebruik dan producten voor de gevoelige huid en vergeet vooral niet om u ’s avonds zorgvuldig te ontschminken. Doe dat met een reinigingscrème of reinigingsmelk voor de droge en gevoelige huid.
   
 • Mijd het epileren van zones met psoriasisletsels. Waxen en elektrisch epileren zijn over het algemeen te mijden. Gebruik bij voorkeur een mechanisch scheerapparaat waarmee u zich op de vochtige huid kunt scheren. Ontharingscrèmes kunnen buiten de opstoten wel worden gebruikt. Hydrateer u wel altijd goed na het scheren.
   
 • Mannen met letsels in het gezicht laten best geen baard of snor groeien. Zo kan er licht aan die zones. Licht heeft namelijk vaak een heilzame werking op de letsels.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Psoriasis - Leven met - Hygiëne
Reclame