backtotop

Hoe kan psoriasis behandeld worden?

PUVA-therapie

PUVA-therapie (Psoraleen UltraViolet-A) wordt gebruikt op het hele lichaam bij uitgebreide schilfering (> 25% van het lichaamsoppervlak), maar ook lokaal als slechts één plaats van het lichaam is aangetast. Bij deze therapie wordt de huid blootgesteld aan UVA-licht. Om de behandeling doeltreffend te maken, moet de patiënt twee uur voor de sessie psoraleen innemen, een medicijn dat het lichaam overgevoelig maakt voor licht (fotosensibiliserend). De duur van de sessies wordt afgestemd op het type huid. Zo’n aanvalsbehandeling duurt meestal twee maanden, a rato van drie sessies per week. De letsels worden als het ware weggebleekt, waardoor ze onzichtbaar worden.

De PUVA-therapie wordt vandaag in de behandeling van psoriasis meer en meer vervangen door therapieën met UVB-licht (uv-licht van korte golflengte). Voor deze techniek hoeft de patiënt vooraf geen medicijn in te nemen.

Beide lichttherapieën geven goede resultaten. Maar 15% van de patiënten is fotosensibel. Door die overgevoeligheid voor licht versterkt de therapie hun symptomen. De duur van de behandelkuur is trouwens beperkt omdat langdurige behandeling het risico op bepaalde huidkankers (carcinomen) kan vergroten.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Psoriasis - Behandelingen - PUVA-therapie
Reclame