backtotop

Hoe kan psoriasis behandeld worden?

Orale medicatie

Acitretine

Acitretine is een systemisch geneesmiddel en moet dus in de bloedbaan terechtkomen om zijn werking te kunnen doen. Acitetrine is afgeleid van vitamine A en geeft goede resultaten. Maar omdat het, tot twee jaar na het stopzetten van de behandeling, ernstige misvormingen van de foetus kan veroorzaken, wordt het in principe niet gebruikt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Methotrexaat

Methotrexaat is een systemisch geneesmiddel dat de celdeling remt. Het wordt toegediend via tabletten of injecties en gebruikt bij de behandeling van bepaalde kankers (vooral lymfomen), bepaalde chronische reumatische aandoeningen (reumatoïde polyartritis), maar ook voor psoriasis. In dat laatste geval remt het de versnelde productie van de witte bloedcellen en de opperhuidcellen af. Het medicijn heeft wel bijwerkingen en kan onder meer de lever aantasten. Regelmatige controle door een arts is dus noodzakelijk.

Ciclosporine

Ciclosporine is in oorsprong een immunosuppressivum. Artsen gebruiken het middel al vele jaren bij orgaantransplantaties om afstotingsreacties te onderdrukken. Maar omdat het reacties van het immuunsysteem onderdrukt, werkt het ook goed bij psoriasis. Langdurig gebruik is wel af te raden omdat het nierfunctiestoornissen kan veroorzaken. De behandeling vergt dus een regelmatige follow-up.

Apremilast

Apremilast is een oraal geneesmiddel in tabletvorm dat sinds kort op de markt is. Het werkt in op de inflammatoire respons en helpt dus ontstekingen verminderen. Het middel wordt gebruikt bij patiënten met matige tot ernstige plaque psoriasis en bij patiënten met artritis psoriatica.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Psoriasis - Behandelingen - Orale medicatie
Reclame