backtotop

Hoe kan psoriasis behandeld worden?

Lokale behandelingen

Psoriasis is een chronische ziekte die met de bestaande behandelingen nog altijd niet te genezen is. Er bestaan wel heel wat therapeutische mogelijkheden die de symptomen helpen verminderen of zelfs volledig doen verdwijnen. Voor lokale vormen van psoriasis zijn lokale behandelingen meestal voldoende. Voor ernstigere vormen zijn systemische of algemene behandelingen aangewezen.

Dermocorticoïden

Dermocorticoïden (of lokale corticoïden) zijn afgeleiden van cortisone, een krachtige ontstekingsremmer. Ze geven een snelle verbetering van het uitzicht van de huid. Het nadeel van deze middelen is dat de psoriasis vaak terugkeert zodra de behandeling wordt stopgezet. Op lange termijn kunnen crèmes die corticosteroïden bevatten bepaalde bijwerkingen veroorzaken (verlies van pigment, huid die dunner wordt, enz.). Ook vermindert de werkzaamheid van de crèmes. Daarom worden er in de magistrale bereiding soms vitamine D-analogen toegevoegd. Corticoïden in zalfvorm worden vooral gebruikt op droge letsels. De crèmes zijn bedoeld voor psoriasis in de huidplooien en aan de slijmvliezen, de lotions voor de hoofdhuid.

Vitamine D3-analogen

Vitamine D3-analogen helpen de versnelde en chaotische vernieuwing van de opperhuidcellen (keratinocyten) afremmen. Ze zijn de eerstelijns- en eerstekeusbehandeling omdat ze goede resultaten geven en weinig bijwerkingen hebben.

Salicylzuur

Salicylzuur is een ontschilferend product en weekt de bovenste laag (de hoornlaag) van de opperhuid los. Gecombineerd met een vette stof die als hulpstof dient (excipiënt) is het vrij doeltreffend voor sterk schilferende plaques. Salicylzuur wordt meestal toegevoegd aan andere topische (lokale) geneesmiddelen, vooral corticosteroïden.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Psoriasis - Behandelingen - Lokale behandelingen
Reclame