backtotop

Wat is psoriasis?

Wat is psoriasis?

Anatomie en fysiologie van de huid

De huid is het meest uitgestrekte en zwaarste orgaan van het menselijk lichaam: vier tot tien kilo bij een volwassene en ongeveer twee vierkante meter oppervlakte! Ze vervult een aantal belangrijke taken: barrièrefunctie tegen bedreigingen van buitenaf, temperatuurregeling, hormoonproductie, enz. De huid is opgebouwd uit drie lagen. De epidermis of opperhuid is de bovenste laag. Daaronder ligt de dermis of lederhuid met bindweefsel en veel vezelmateriaal dat de huid haar stevigheid geeft. De diepste laag is de hypodermis, een bindweefsellaag die vooral dient voor vetopslag.

Psoriasis: wat gebeurt er in de huid?

Psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid. Ze wordt gekenmerkt door rode huidzones (erytheem) – die wijzen erop dat er een ontsteking is – en een versnelde vernieuwing van de opperhuidcellen (de keratinocyten), die zo geen kans krijgen om volledig uit te rijpen. De cellen vernieuwen zich gemiddeld om de vier dagen in plaats van om de maand. Ze hopen zich dus op en vormen dikke huidplaques die loskomen in de vorm van witte schilfers (afschilfering). De plaques of huidverdikkingen ontstaan op diverse plaatsen van het lichaam, meestal op de ellebogen, de knieën, de onderrug (in de lenden) en de hoofdhuid. Maar in principe kunnen alle huidzones aangetast zijn.

Frequentie van de ziekte en profiel

Psoriasis komt vooral voor bij blanke mensen. Bij mensen van Afrikaanse en Aziatische origine komt de ziekte weinig voor. Zo’n 2 tot 4% van de westerse bevolking leeft met deze ziekte. Psoriasis verschijnt gewoonlijk op volwassen leeftijd, bij mensen van eind de twintig of begin de dertig, maar sommige vormen kunnen zich ook al in kindertijd manifesteren of pas op latere leeftijd. De ziekte treft zowel mannen als vrouwen.

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Psoriasis - Begrijpen - Wat is psoriasis?
Reclame