backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 21/12/2020

Psoriasis: veelbelovende resultaten met teledermatologie

Psoriasis: veelbelovende resultaten met teledermatologie

In de dermatologie is telegeneeskunde of zorgverlening op afstand van groot belang. In België gaat een pilootproject van start om tele-expertise uit te bouwen, wat beloftevol is voor de behandeling van heel wat aandoeningen, zoals psoriasis. We lichten het even toe.

Reclame

Telegeneeskunde is de medische uitoefening waarbij gebruik wordt gemaakt van informatie- en communicatietechnologie (pc, tablet, smartphone, 3G-netwerk, internet ...) om medische handelingen te stellen. Hierbij zijn er twee belangrijke aspecten:

  • bij de teleconsultatie is het mogelijk om vanop afstand je arts te consulteren;
  • bij de tele-expertise komt er contact tot stand tussen een arts en een specialist in dermatologie.

Dermatologie is een specialisme dat zich hier bijzonder goed toe leent door het grote belang van visueel onderzoek.

Teleconsultatie krijgt vorm

In het domein van de dermatologie is tele-expertise niet nieuw. Het is heel gebruikelijk dat huisartsen beelden van hun patiënten naar dermatologen sturen voor advies. Tot nu toe verliep dit informeel, zonder een medisch-wettelijk kader. Vandaag stellen we een professionalisering vast van de teledermatologie. Er wordt een regelgeving uitgewerkt voor de beveiliging van gegevens, de technische aspecten, de terugbetaling, de kwaliteit van de beelden ...

De voordelen van teledermatologie

Een teleconsultatie kan geen fysieke dermatologische raadpleging vervangen, maar is nuttig voor de behandeling van een patiënt die de dermatoloog eerder al heeft behandeld en van wie hij de medische voorgeschiedenis kent. Deze consultatievorm is bijvoorbeeld geschikt voor het opvolgen van littekenvorming na een chirurgische ingreep of voor het opvolgen van chronische aandoeningen zoals psoriasis. Dit zorgt voor een tijdswinst voor arts en patiënt, omdat die zich niet hoeft te verplaatsen.

Tele-expertise, voor een snellere behandeling

Het is vooral tele-expertise die een groot voordeel oplevert. Waarom? Er zijn maar weinig dermatologen en de wachttijden zijn lang. Dit kan zorgen voor tijdverlies voor de patiënten. Een voorbeeld: iemand heeft een verdachte moedervlek. Zijn behandelend arts of een specialist die hem opvolgt, kan via tele-expertise een foto sturen naar een dermatoloog en meteen zijn advies daarover krijgen. In geval van een melanoom kan de patiënt op die manier sneller worden behandeld.

Ook voor zorgpersoneel is tele-expertise heel zinvol wanneer ze te maken krijgen met doorligwonden of klassieke dermatologische aandoeningen zoals eczeem veroorzaakt door stress. Artsen kunnen zo immers medisch advies geven aan zorgmedewerkers zonder dat zij fysiek aanwezig hoeven te zijn. De dermatoloog kan vanop afstand een diagnose stellen en bovendien instructies geven voor de verzorging. Artsen delen hun kennis en expertise. Tele-expertise fungeert zo ook als e-learning.

Een pilootproject van teledermatologie

Omwille van al die redenen ondersteunt het RIZIV de ontwikkeling van de teledermatologie. In december 2020 gaat in de 10 provincies een pilootproject van start. Gedurende een jaar zullen tussen 400 huisartsen en een dertigtal dermatologen 2000 tele-expertises plaatsvinden die ook bestudeerd zullen worden.

De opzet van dit project is nagaan of tele-expertises in dermatologie kunnen worden georganiseerd in heel België en of dit ook kan worden uitgebreid naar andere medische domeinen.

Lees meer over Psoriasis
Reclame