backtotop
Nieuws
Psoriasis: antwoorden aan de meest voorkomende vragen

Psoriasis: antwoorden aan de meest voorkomende vragen

Ongeveer 300.000 Belgen hebben een vorm van psoriasis, een chronische ontstekingsziekte van de huid. Voor informatie en advies kunnen patiënten terecht bij de Psoriasis Liga Vlaanderen (PLV). Voorzitter Paul De Corte beantwoordt enkele vaak gestelde vragen.

Reclame

“Hoe herken ik de symptomen van psoriasis?”

Er zijn verschillende soorten psoriasis. De meest voorkomende zijn huidpsoriasis en psoriasis van de gewrichten. Huidpsoriasis wordt meestal gekenmerkt door rode en witachtige (schilferige) vlekken op de huid. In zeldzame gevallen bestaat de uitslag uit puisten of pustels. Soms kunnen er veranderingen in de nagels voorkomen, zoals vorming van kuiltjes en het loskomen of verdikken van de nagelplaat. Of er kan pijn of een verdikking aan de gewrichten zijn. In die laatste gevallen is er sprake van reumatische psoriasis.

“Hoe kan ik mijn hoofdhuid het best beschermen?”

Heel wat patiënten hebben psoriasis op de hoofdhuid, waardoor ze last hebben van huidschilfers en jeuk. In de handel vind je daarvoor schuim, gel en shampoo met cortisone. Naargelang zijn wensen en comfort kan de patiënt voor een van die opties kiezen. Zo is een shampoo praktischer in gebruik voor mensen met langere haren. Laat het product iets langer op de hoofdhuid inwerken, zodat het effect langer duurt. Voor anderen zal de gel dan weer efficiënter zijn.

“Waar kan ik terecht voor een behandeling?”

Omdat mensen zoeken naar de beste remedie voor hun ziekte, bezoeken ze vaak diverse dokters in de hoop op een langdurige oplossing. De Liga verwijst patiënten door naar PsoPlus, een afdeling van het Universitair Ziekenhuis Gent. Psoriasispatiënten kunnen er terecht bij professor Jo Lambert voor eengespecialiseerde raadpleging. Tijdens de één uur durende consultatiebespreken arts en patiënt samen een plan van aanpak dat rekening houdt met de wensen van de patiënt. Daarnaast is er een onderhoud met een psycholoog.

“Is de medicatie wel de juiste? Zijn de nevenwerkingen normaal?”

Er zijn vier soorten therapie: lokale behandelingen (zalf, crème, lotion...), lichttherapie, systemische therapie met afweeronderdrukkende geneesmiddelen (methotrexaat-ciclosporine) of vitamine A-derivaten (retinoïden), en biologicals (therapeutische eiwitten zoals antistoffen). Bij de vaststelling van de ziekte worden eerst de lokale behandelingen toegepast, nadien de andere vormen van therapie, afhankelijk van de ziekte-evolutie. Hoewel daar soms vragen over komen, is dat de logische volgorde van behandeling. Bepaalde medicatie kan ook nevenwerkingen hebben of vragen oproepen. Zo wordt methotrexaat niet alleen gebruikt bij ontstekingsziekten zoals psoriasis, maar ook bij kanker. Dat veroorzaakt weleens ongerustheid, hoewel dat niet nodig is.

“Moet ik mijn voeding aanpassen?”

Net zoals voor iedereen is voor een psoriasispatiënt gezonde voeding belangrijk: veel groenten, eiwitten en een beperkt aantal koolhydraten. Voedingssupplementen zijn niet noodzakelijk. Eet met mate, maar beperk pikante ingrediënten en alcohol.

“Waar kom ik in contact met lotgenoten?”

De Psoriasis Liga Vlaanderen organiseert geregeld infomomenten over de vormen van psoriasis. Die bieden de gelegenheid om te praten met lotgenoten. Daarnaast geeft de Liga driemaandelijks het magazine ‘PSORIANT’ uit, waarin patiënten hun verhaal en ervaring delen. Op die manier wordt de patiënt op een informele en niet-medische manier ondersteund.

Lees meer over Psoriasis
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is psoriasis?

Anatomie en fysiologie van de huid De huid is het meest uitgestrekte en zwaarste (…)

Psoriasis - Begrijpen - Wat is psoriasis?
Wat zijn de oorzaken van psoriasis?

Genetische voorbestemdheid en uitlokkende factoren Psoriasis heeft een belangrijke (…)

Psoriasis - Oorzaken - Wat zijn de oorzaken van psoriasis?