backtotop

Symptomen van prostaatkanker

Symptomen van prostaatkanker

Eerste symptomen van prostaatkanker

De meeste mannen met prostaatkanker ondervinden daar in het begin geen symptomen van. Het kan tot tien jaar na het ontstaan van prostaatkanker duren voor er symptomen opduiken. Bovendien evolueert prostaatkanker doorgaans zeer traag. Zo zijn er meer mannen die mét prostaatkanker sterven dan ván prostaatkanker.

Als er toch symptomen opduiken, dan zijn die ofwel het gevolg van een vergroting van de prostaat (plasproblemen zoals een kleinere plas of moeilijker ophouden), ofwel van eventuele uitzaaiingen in het bot. In dat laatste geval heeft de kanker enkele jaren kunnen evolueren zonder dat er een diagnose gesteld werd.

Botmetastasen bij prostaatkanker

Als prostaatkanker uitzaait, is dat meestal naar de botten en doorgaans eerst naar de lagere ruggenwervels. Uitzaaiingen van prostaatkanker in de botten hebben de neiging de botten sterker te maken. Uitzaaiingen van andere kankers verzwakken de botten daarentegen eerder. Daardoor komen botbreuken als gevolg van prostaatkanker niet zo vaak voor. Botmetastasen kunnen daarentegen wel pijn veroorzaken, met als voornaamste klacht pijn in de lage rug, de heupen en de dijen. De oncoloog beschikt doorgaans over voldoende mogelijkheden om de pijn te bestrijden.

Andere symptomen van prostaatkanker

Naast plasproblemen en pijn in de botten, kan bloed in de urine of in het ejaculaat op prostaatkanker wijzen. Maar net als de andere symptomen, is bloed in de urine of in het zaad zeker geen specifiek teken van prostaatkanker.

 

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Prostaatkanker - Symptomen - Symptomen van prostaatkanker
Reclame