Wat denkt u als uroloog van deze studies over het mogelijke verband tussen kaalheid en prostaatkanker?
De onderzoekers in kwestie komen niet tot een consensus, integendeel, maar gaan wel uit van dezelfde onderliggende hypothese. Met name dat hormonale mechanismen waarbij mannelijke hormonen betrokken zijn (in het bijzonder testosteron) zowel een rol spelen bij bepaalde vormen van kaalheid als bij prostaatkanker. Er bestaat dan ook een mogelijke link tussen beide fenomenen.
Welke rol speelt testosteron daarbij?
Het staat vast dat een hoog testosterongehalte haarverlies kan bevorderen. Prostaatkanker is dan weer ‘hormoonafhankelijk’: de abnormale woekering van kankercellen wordt beïnvloed door testosteron. Een hoge testosteronspiegel zou dan ook een snelle ontwikkeling van dit soort kanker bevorderen. Toch heeft nog geen enkele studie aangetoond dat de testosteronconcentratie een uitlokkende factor is voor prostaatkanker.
Kunnen deze studies over het verband tussen kaalheid en prostaatkanker een impact hebben op het preventiebeleid?
We moeten vaststellen dat de resultaten van deze onderzoeken allesbehalve sluitend zijn. Eigenlijk hebben de huidige studies louter een anekdotische waarde. Ze hebben dus geen concreet nut als het gaat om preventie of om specifieke preventiemaatregelen, zoals het geval is voor familiale antecedenten bijvoorbeeld. Met andere woorden: de haardos maakt vooralsnog geen deel uit van het therapeutisch schema. Wel moet het verband tussen testosteron en prostaatkanker ongetwijfeld grondiger onderzocht worden