backtotop

Prostaatkanker evolueert traag

De verschillende stadia van prostaatkanker

Tussen de eerste tekenen van prostaatkanker (voorlopercellen) en eventuele botmetastasen kan een periode van twintig tot dertig jaar liggen. Hoe snel de stadia elkaar opvolgen, hangt af van patiënt tot patiënt. Het stadium en de verwachte voortgang van de prostaatkanker bepalen de behandelingsopties:

  • Voorlopercellen. De voorlopers van de kankercellen kunnen zich rond de leeftijd van 30 tot 40 jaar ontwikkelen. Prostaatkanker is nog niet opspoorbaar.
  • Lokale prostaatkanker. De tumor beperkt zich tot de prostaat. De therapeutische aanpak bestaat uit actieve opvolging of actieve behandeling (chirurgie of radiotherapie).
  • Lokaal gevorderde prostaatkanker. De tumor is tot buiten het kapsel van de prostaat gegroeid, maar er zijn geen uitzaaiingen. De therapeutische aanpak bestaat dikwijls uit een gecombineerde behandeling (chirurgie met nadien eventueel radiotherapie, of radiotherapie gecombineerd met hormonale therapie).
  • Prostaatkanker met uitzaaiingen. De kanker heeft zich uitgebreid naar andere organen, vaak naar de botten. De behandeling bestaat uit een langdurige, hormonale behandeling.
  • Hormoonongevoelige prostaatkanker. Als de kanker niet meer op de hormoonbehandeling reageert, kan chemotherapie gebruikt worden om de groei van de tumor te vertragen en de pijn te verlichten.

 

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Prostaatkanker - Evolutie - De verschillende stadia van prostaatkanker
Reclame