backtotop

Behandeling van prostaatkanker

Radiotherapie

Voor mannen ouder dan 70 jaar

Radiotherapie wordt vooral toegepast bij patiënten ouder dan 70 jaar en zelden bij patiënten jonger dan 65 jaar. Een kleine 30% van de behandelingen van prostaatkanker bestaat uit uitwendige radiotherapie. Bij radiotherapie wordt de tumor blootgesteld aan radioactieve bestraling. Daarbij worden de kernen van de kankercellen zo beschadigd dat ze zich niet meer kunnen delen. Maar de bestraling kan ook de gezonde cellen rond de prostaat beschadigen, zoals de huid en de blaas, en zo bijwerkingen veroorzaken.

 

Geen direct effect

Radiotherapie kan prostaatkanker niet genezen, maar wel de evolutie ervan vertragen. Ter herinnering het vrij unieke principe van de behandeling van prostaatkanker: omwille van de trage evolutie en van het feit dat ze doorgaans voorkomt bij oudere mannen, leven de meeste patiënten met hun kanker zonder eraan te sterven.

 

Bijwerkingen

Op korte termijn zijn de neveneffecten beperkter dan bij chirurgie: patiënten krijgen niet meteen incontinentie- of impotentieklachten. Irritatieve plasklachten (dikwijls en urgent moeten plassen, kleine beetjes, ’s nachts opstaan…) kunnen wel onmiddellijk optreden en persisteren soms op de lange termijn. Op langere termijn, na meer dan twee jaar na de radiotherapie, kan daarentegen wel impotentie optreden.

 

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Prostaatkanker - Behandeling - Radiotherapie
Reclame