backtotop

Behandeling van prostaatkanker

Chirurgie: wanneer en voor wie?

Wegnemen van prostaat

Chirurgie, het wegnemen van de prostaat, is goed voor ongeveer 59% van de behandelingen van prostaatkanker. Chirurgie wordt ook ‘totale prostatectomie’ of ‘radicale prostatectomie’ genoemd. Het wegnemen van de prostaat gebeurt via een insnede in de onderbuik of via een kijkoperatie, eventueel met behulp van een robot. Bij een kijkoperatie (laparoscopie) worden er via buisjes doorheen kleine openingen instrumenten en een camera in de buik gebracht, Zo moet niet de hele buik opengemaakt worden. Mogelijke complicaties bij een operatie zijn bloedingen (weinig frequent), incontinentie en impotentie.

 

Vooral bij kleinere tumoren

Om incontinentie en impotentie te voorkomen, wordt er vandaag vooral geopereerd bij kleinere tumoren. Zo kunnen de blaassluitspier en de zenuwen die instaan voor de erectie, gespaard worden, en incontinentie en impotentie vermeden worden.

 

Stadium tumor is bepalend

De genezing hangt af van het stadium waarin de tumor zich bevindt. Bij een lokaal gebleven tumor bedraagt het genezingspercentage bijvoorbeeld ruim 80%, bij ingroei van de prostaatkanker in de zaadblaasjes (klieren aan de achterzijde van de prostaat) ongeveer 30%. Die laatste groep patiënten hebben dan ook dikwijls een bijkomende behandeling nodig.

 

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Prostaatkanker - Behandeling - Chirurgie: wanneer en voor wie?
Reclame