backtotop
Nieuws
Voeding en prostaatkanker: is er een verband?

Voeding en prostaatkanker: is er een verband?

Tomaten eten om prostaatkanker te voorkomen? Rood vlees vermijden omdat het prostaatkanker zou bevorderen? Beïnvloedt de inhoud van uw bord echt het risico op deze kanker?

Reclame

Veel studies, maar weinig zekerheden

Er bestaan heel wat studies over het verband tussen voeding en kanker. Volgens enkele van de recentste studies zou rood vlees het risico op prostaatkanker verhogen, andere studies wijzen dan weer beschuldigend naar gebakken voedsel. Oorzaak: de mogelijk kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij bakken op zeer hoge temperatuur.

Maar wat moeten we nu denken van deze studies? Dit zijn in feite louter de recentste studies in een lange reeks over het verband tussen voeding en prostaatkanker. Het gaat hier over een oud debat over een complexe kwestie. Zo complex dat wetenschappers het er nog altijd niet eens over zijn.

Waarom een verband tussen voeding en prostaatkanker?

Dat er zoveel belangstelling is voor de relatie voeding-prostaatkanker is het gevolg van het feit dat de ziekte in de ene regio veel vaker voorkomt dan in de andere. Zo komt prostaatkanker veel minder voor in Azië dan in Europa of de Verenigde Staten.

Het is echter ook bewezen dat, toen de Aziaten massaal emigreerden naar de Verenigde Staten, hun nakomelingen van de derde generatie na een tijd evenveel risico liepen op de ziekte.

Dat gegeven werd algauw toegeschreven aan de levensstijl en meer bepaald aan de voeding.

Die hypothese kreeg geleidelijk tal van varianten: van het vermeende beschermende effect van soja of tomaten tot de gevaren van whisky, een drank die tijdens het stoken blootgesteld is aan zeer hoge temperaturen.

“We moeten voorzichtig zijn met dergelijke studies”, waarschuwt prof. Jean-Marie de Meyer, diensthoofd urologie van het UVC Brugmann. “Er zijn al tal van hypothesen geformuleerd, maar we weten nog niets met zekerheid. Deze conclusies zijn meer gebaseerd op logica dan op wetenschappelijke bewijzen.”

Prostaatkanker, zwaarlijvigheid en vitamine D

Over het verband tussen zwaarlijvigheid (obesitas) en prostaatkanker daarentegen lijkt veel overtuigender bewijsmateriaal te bestaan. Zo zou aanzienlijk overgewicht hormonale veranderingen veroorzaken met mogelijk kankerverwekkende effecten. Bovendien zou het risico op uitzaaiingen en overlijden groter zijn bij zwaarlijvige patiënten.

Andere bewezen hypothese: het verband tussen gebrek aan vitamine D en de ontwikkeling van prostaatkanker. Veel Belgen kampen trouwens met een vitamine D-tekort.

Conclusie: het doet er wel degelijk toe wat u op het menu zet. Het is hoe dan ook aan te raden om een afwisselende voeding na te streven met veel groenten en fruit, en weinig rood vlees, weinig vetten (vooral dierlijke) of andere gebakken producten.

Bronnen:

- “Consumption of deep-fried foods and risk of prostate cancer”, Marni Stott-Miller, Marian L. Neuhouser, Janet L. Stanford; The Prostate, januari 2013

- “Red meat and poultry, cooking practices, genetic susceptibility and risk of prostate cancer: results from a multiethnic case-control study”, Joshi AD, Corral R, Catsburg C, Lewinger JP, Koo J, John EM, Ingles SA, Stern MC, Carcinogenesis, november 2012

- “Obesity is Associated With Increased Risks of Prostate Cancer Metastasis And Death After Initial Cancer Diagnosis in Middle-Aged Men”, Brown M, Medical News Today, mei 2007.

Lees meer over Prostaatkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
De prostaat

Rol bij voortplanting De prostaat is een kleine klier (…)

Prostaatkanker - Begrijpen - De prostaat
Echografie bij prostaatkanker

Bij een echografie wordt de prostaat door middel van ultrasone (…)

Prostaatkanker - Diagnose - Echografie bij prostaatkanker