backtotop
Nieuws
Stijging PSA kan op prostaatkanker wijzen

Stijging PSA kan op prostaatkanker wijzen

Een stijging van de PSA-waarden in het bloed kan op prostaatkanker wijzen. Maar wat betekent dat precies?

Reclame

Verband tussen PSA en prostaatkanker

De afkorting ‘PSA’ staat voor ‘Prostaatspecifiek Antigen’. PSA is een eiwit dat in grote hoeveelheden geproduceerd wordt door de prostaat. Het zorgt ervoor dat het sperma vloeibaar is. Bij gezonde mannen komt er slechts een beperkte hoeveelheid PSA in het bloed terecht. Maar bij prostaatkanker kunnen de PSA-waarden in het bloed toenemen.

Stijging PSA niet noodzakelijk door prostaatkanker

Maar er zijn nog andere oorzaken die aan de basis kunnen liggen van een stijging van de PSA-waarden:

  • een goedaardige prostaatvergroting,
  • een prostaatontsteking (prostatitis),
  • een obstructie van de urineleider,
  • of een recente biopsiename van de prostaat.

Evolutie PSA-waarde belangrijker

Een abnormale stijging van de PSA-waarden in het bloed kan dus op prostaatkanker wijzen. Maar de evolutie is veel belangrijker dan de absolute waarde op zich. Een snelle stijging van een relatief laag PSA wijst op een groter kankerrisico dan een relatief hoog, maar stabiel PSA. Een stijging van meer dan 20% op een jaar tijd is verdacht, en vergt verder onderzoek. Soms wordt ook de PSA-verdubbelingstijd gebruikt, de tijd die de PSA-waarde nodig heeft om te verdubbelen.

PSA-analyse vervangt rectaal toucher niet

Het meten van de PSA-waarden wordt nog maar enkele jaren gedaan. Ze vervangt in geen geval het fameuze, jaarlijks rectaal toucher dat vanaf een leeftijd van 50 jaar wordt aangeraden. De twee onderzoeken zijn immers complementair. Bij het rectaal toucher voelt de arts de prostaat via het rectum. De resultaten hangen dus af van de ervaring van de arts, en van een eventuele ongewone grootte of hardheid van de prostaat, wat niet bij alle kankers vast te stellen is.

Omgekeerd zijn niet alle verhogingen van de PSA-waarden een gevolg van prostaatkanker. Bovendien verhogen sommige prostaatkankers de PSA-waarden niet. Ze kunnen dus ook niet gevonden worden met een rectaal toucher. Vandaar dat deze twee onderzoeken, het toucher en de PSA-analyse, complementair zijn.

Lees meer over Prostaatkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
Bloedanalyse PSA-waarden

Bij prostaatkanker kunnen de PSA-waarden (…)

Prostaatkanker - Diagnose - Bloedanalyse PSA-waarden
Echografie bij prostaatkanker

Bij een echografie wordt de prostaat door middel van ultrasone (…)

Prostaatkanker - Diagnose - Echografie bij prostaatkanker