backtotop
Nieuws
Prostatectomie: welke kans op incontinentie?

Prostatectomie: welke kans op incontinentie?

Mannen met prostaatkanker hebben er een heilige schrik voor: incontinentie na prostatectomie. Hoe groot is de kans op incontinentie, en hoe lang kan dat probleem duren?

Reclame

Nevenwerking van prostaatoperatie

Bij ongeveer zes op de tien patiënten met prostaatkanker wordt de prostaat operatief verwijderd. Jammer genoeg heeft deze operatie, ‘prostatectomie’ genoemd, een vervelende bijwerking: incontinentie. Zo kan ongeveer 65% van de mannen na het wegnemen van de katheter zijn urine niet ophouden. (De eerste dagen na de operatie draineert een katheter de urine van de blaas.) Een maand na de ingreep is nog 50% van de mannen incontinent, na een jaar is dat 1 tot 5%.

Oorzaak incontinentie na prostaatoperatie

Hoe ontstaat nu die incontinentie? De spieren en zenuwen die ervoor zorgen dat we urine kunnen ophouden, liggen dicht tegen de prostaat. Bij een operatie is het doorgaans zeer moeilijk om ze niet te raken, en zo kunnen ze beschadigd geraken.

Mogelijke vormen van incontinentie

De incontinentie na een prostaatoperatie kan verschillende vormen aannemen:

  • Inspanningsincontinentie (stressincontinentie) komt het vaakste voor als de prostaat volledig weggenomen wordt: mannen verliezen vooral urine als ze hoesten, niezen, lachen of als ze iets moeten tillen.
  • Aandrangsincontinentie (urge-incontinentie): incontinentie na een plotse, hevige en onvoorspelbare aandrang om te plassen.
  • Totale incontinentie kenmerkt zich door een voortdurend lekken van urine, zoals een druppelende kraan.

Hoe lang incontinent?

Gelukkig bestaan er effectieve behandelingen om die incontinentie aan te pakken. Maar hoe lang de incontinentie duurt, valt op voorhand moeilijk te voorspellen. Het hangt af van persoon tot persoon. Zo maken oudere mannen een grotere kans op langdurige incontinentie na de operatie. Ook de toegepaste techniek speelt een rol: nieuwe technieken zoals laparoscopie (sleutelgatoperatie) en robotchirurgie brengen minder schade toe aan de spieren en de zenuwen rond de prostaat. Ze verminderen dus ook het risico op incontinentie.

Lees meer over Prostaatkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
Radiotherapie

Voor mannen ouder dan 70 jaar Radiotherapie wordt vooral toegepast bij patiënten (…)

Prostaatkanker - Behandeling - Radiotherapie
Chemotherapie

Wat is chemotherapie? Chemotherapie is het geheel van geneesmiddelen die door hun (…)

Prostaatkanker - Behandeling - Chemotherapie