backtotop
Nieuws
Prostatectomie: stoppen met roken verbetert het seksueel functioneren

Prostatectomie: stoppen met roken verbetert het seksueel functioneren

Mannen bij wie de prostaat verwijderd werd, ondervinden vaak moeilijkheden op seksueel vlak. Recent onderzoek heeft aangetoond dat stoppen met roken voor en na de ingreep het seksueel functioneren na een prostaatoperatie verbetert.

Reclame

Erectiestoornissen: frequent na een prostaatverwijdering

De chirurgische verwijdering van de prostaat (totale prostatectomie) is de standaardbehandeling voor niet-uitgezaaide prostaatkanker. Tijdens een dergelijke operatie kunnen de caverneuze zenuwen beschadigd raken, waardoor de patiënt erectiestoornissen krijgt. Als de patiënt na zijn operatie last heeft van erectiele disfunctie kan men hem voorstellen om aan actieve revalidatie te doen. Daarbij hoort ook de inname van pillen die de erectie stimuleren. Als die behandeling mislukt, kan men andere therapeutische middelen aanbieden, zoals penisimplantaten. Doorslaggevende elementen daarbij zijn de motivatie van de patiënt en het koppel om opnieuw een actief seksleven te hebben en tegelijk de veranderingen te aanvaarden.

Welk verband is er tussen erectiele disfunctie en roken?

Men heeft duidelijk vastgesteld en bewezen dat er een verband bestaat tussen erectiestoornissen en roken. Door de bloedvaten te ‘vervuilen’, kan tabak inderdaad de bloedtoevoer naar de aders in de penis beperken en zo de erectie verstoren. Onderzoek heeft aangetoond dat 40% van de mannen met erectiestoornissen rookt1 en dat hardnekkige rokers 1,5 tot 2 keer meer risico lopen om erectiele disfuncties te krijgen dan niet-rokende mannen2. De symptomen worden trouwens erger naarmate men meer sigaretten per dag rookt. Stoppen met roken is dus gunstig voor het seksueel functioneren: slechts 24 tot 36 uur nadat men stopt, is er al sprake van een verbeterde bloedtoevoer en van een hardere penis1!

Wat doen bij prostatectomie?

De factoren die de grootste invloed hebben op de erectiele functie na een verwijdering van de prostaat zijn de hoeveelheid en de kwaliteit van de zenuwen die gespaard bleven tijdens de ingreep, de leeftijd van de patiënt en het seksueel functioneren vóór de operatie. Niettemin heeft een recent onderzoek2 aangetoond dat stoppen met roken vóór en na de operatie het seksueel functioneren van rokende patiënten op lange termijn verbetert. Samen met het behoud van de caverneuze zenuwen is stoppen met stopen dus de belangrijkste beïnvloedbare factor die het seksueel functioneren na een prostatectomie kan verbeteren.

Roken en een chirurgische ingreep gaan niet goed samen

Een ander element waar men best rekening mee houdt, is dat roken het risico op complicaties tijdens en na een chirurgische ingreep vergroot. Naast de voordelen voor de erectiele functie vermindert een rookstop dus eveneens het risico op complicaties en verbetert het de resultaten van de operatie op lange termijn.


1 Sighinolfi MC et al. Immediate improvement in penile hemodynamics after cessation of smoking : previous results. Urology 2007;69(1):163-5

2 Safavy Seena et al. Effect of smoking cessation program on sexual function recovery following robotic prostatectomy at Kaiser Permenente Southern California. The permanent Journal/Perm J 2017;21:16-138

Lees meer over Prostaatkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
De prostaat

Rol bij voortplanting De prostaat is een kleine klier (…)

Prostaatkanker - Begrijpen - De prostaat
Vergrote prostaat

Goedaardige prostaatvergroting: niet levensbedreigend Een vergrote prostaat kan (…)

Prostaatkanker - Begrijpen - Vergrote prostaat