backtotop
Nieuws
Prostaatwijzer schat risico prostaatkanker in

Prostaatwijzer schat risico prostaatkanker in

Welke kans heeft u om prostaatkanker te krijgen? Die vraag wordt op enkele minuten tijd beantwoord door de online Prostaatwijzer, ontwikkeld door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Reclame

Kans op prostaatkanker

De Prostaatwijzer bestaat sinds eind 2007, zowel in het Nederlands, het Engels als het Pools. Binnenkort wordt hij vertaald naar het Spaans en het Duits. De Prostaatwijzer is een idee van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Prostaatkanker (SWOP), een initiatief van de afdeling urologie van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Hij werd ontwikkeld op basis van een grootschalige studie die bij tienduizenden Europese mannen het nut van een algemene PSA-screening naging.

Acht verschillende Prostaatwijzers

Eigenlijk is er niet één, maar acht verschillende Prostaatwijzers. De eerste twee zijn bedoeld voor het grote publiek en vereisen geen medische kennis. Prostaatwijzer 1 geeft een algemene inschatting van het risico op prostaatkanker op basis van:

  • uw leeftijd,
  • uw familiegeschiedenis
  • uw eventuele plasklachten.

Voor dat laatste vraagt de Prostaatwijzer bijvoorbeeld of u soms het gevoel heeft dat uw blaas niet helemaal leeg is nadat u heeft geplast. Prostaatwijzer 2 is voorbehouden voor mannen die al een PSA-test hebben ondergaan. De andere Prostaatwijzers zijn specifiek bedoeld voor de uroloog. Hij kan ze gebruiken tijdens de verschillende stappen van het onderzoeksproces om de juiste diagnose te stellen.

Onzekerheid prostaatkanker wegnemen

De Prostaatwijzer laat toe de onzekerheid van patiënten over hun risico op prostaatkanker weg te nemen. Toch waarschuwt de Prostaatwijzer dat hij geen 100% zekere uitspraken maakt over de aan- of afwezigheid van prostaatkanker. Patiënten moeten de resultaten beschouwen als een advies, en zeker niet als een definitieve diagnose, iets wat uiteraard enkel door een arts kan gesteld worden.

Lees meer over Prostaatkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
CT-scan en MRI

CT-scan Een CT-scan gaat eventuele uitzaaiingen ( (…)

Prostaatkanker - Diagnose - CT-scan en MRI
Botscan identificeert metastasen

Bij een botscan (skeletscintigrafie) wordt intraveneus een licht radioactief product (…)

Prostaatkanker - Diagnose - Botscan identificeert metastasen