backtotop
Nieuws
Prostaatkanker: zeer frequente aandoening

Prostaatkanker: zeer frequente aandoening

Prostaatkanker is de meest frequente kanker bij Belgische mannen. Gelukkig is prostaatkanker meestal niet levensbedreigend.

Reclame

Trage evolutie

België telt bijna 10.000 nieuwe gevallen van prostaatkanker (prostaatcarcinoom) per jaar. Gelukkig is prostaatkanker doorgaans niet levensbedreigend. Slechts een klein percentage van de kankers ontwikkelt zich snel of zaait uit naar de botten en de lymfeklieren (metastasen). Vooral bij mannen jonger dan 60 jaar kan prostaatkanker agressief zijn. Bij de meerderheid van de patiënten zijn er bij de diagnose evenwel geen uitzaaiingen aanwezig. Zij hebben dan ook meestal geen spoedbehandeling nodig. Afhankelijk van het stadium en de agressiviteit kan er dikwijls zelfs een afwachtende houding aangenomen worden.

Vroege diagnose belangrijk

Zoals bij alle kankers is het ook bij prostaatkanker belangrijk om de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen. Hoe vroeger ze gesteld wordt, hoe groter de kans op genezing. Toch is een vroege diagnose niet eenvoudig, want patiënten ondervinden in het beginstadium van prostaatkanker doorgaans geen symptomen. Vandaar dat vanaf een leeftijd van 50 jaar een regelmatig controleonderzoek bij een huisarts of een uroloog nuttig is. Een vroege diagnose geeft 95% kans om de prostaatkanker minstens vijf jaar te overleven. Bij een uitgezaaide prostaatkanker daarentegen bedraagt de kans minder dan 5%.

Lees meer over Prostaatkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
De prostaat

Rol bij voortplanting De prostaat is een kleine klier (…)

Prostaatkanker - Begrijpen - De prostaat
Vergrote prostaat

Goedaardige prostaatvergroting: niet levensbedreigend Een vergrote prostaat kan (…)

Prostaatkanker - Begrijpen - Vergrote prostaat