backtotop
Nieuws
Prostaatkanker: wat zijn LHRH-agonisten?

Prostaatkanker: wat zijn LHRH-agonisten?

LHRH-agonisten zijn hormonen die toegediend worden bij hormoontherapie. Ze zorgen ervoor dat de groei van de prostaatkanker afgeremd wordt.

Reclame

LHRH, testosteron en prostaatkanker

LHRH-agonisten onderdrukken de aanmaak van LHRH na enkele weken. LHRH (Luteinizing Hormone-Releasing Hormone) is een hormoon dat via het LH-hormoon de productie van testosteron in de testikels stimuleert. Door de aanmaak van LHRH te onderdrukken, komt er minder testosteron in het bloed, en wordt de groei van de prostaatkanker afgeremd.

Voordeel van behandeling met LHRH-agonisten

LHRH-agonisten worden om de drie tot zes maanden ingespoten. In het onderdrukken van de testosteronproductie zijn ze even doeltreffend als de verwijdering van de testikels. Maar ze hebben wel het voordeel dat hun impact omkeerbaar is.

Samen met andere medicatie

Bij de start van de behandeling doen de LHRH-agonisten het testosterongehalte tijdelijk stijgen, wat de prostaatkanker kan doen ‘opflakkeren’ (‘flare-up’-probleem). Vandaar dat de eerste injectie met LHRH-agonisten meestal gecombineerd wordt met een antiandrogeen. Antiandrogenen zijn moleculen die rechtstreeks de testosteronreceptor in de prostaatcel blokkeren. Zo kunnen ze het effect van een tijdelijke stijging van het testosterongehalte blokkeren.

Bijwerkingen van hormoontherapie

Doordat ze de testosteronproductie remmen, kunnen de LHRH-agonisten een aantal bijwerkingen veroorzaken. Een aantal lijken op de typische menopauzale klachten bij vrouwen: warmteopwellingen (opvliegers), gewichtstoename, spiermassaverlies, osteoporose, stemmingsstoornissen … Verminderde beharing en erectiestoornissen kunnen ook voorkomen.

Lees meer over Prostaatkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
Risicofactoren voor prostaatkanker

De precieze oorzaken van prostaatkanker (…)

Prostaatkanker - Begrijpen - Risicofactoren voor prostaatkanker
Symptomen van prostaatkanker

Eerste symptomen van prostaatkanker De meeste mannen met (…)

Prostaatkanker - Symptomen - Symptomen van prostaatkanker