backtotop
Nieuws
Helpt aspirine prostaatkanker voorkomen?

Helpt aspirine prostaatkanker voorkomen?

Recente onderzoeksresultaten zijn aanmoedigend en tonen aan dat aspirine zowel een preventief als vertragend effect heeft op de ontwikkeling van prostaatkanker.

Reclame

Kankerstudies spitsen zich meer en meer toe op onderzoek naar ontstekingsremmende geneesmiddelen die de ontwikkeling van kankervormen helpen voorkomen, vertragen of omkeren. Een van die kankervormen die de interesse wekt van de wetenschap, is prostaatkanker. Want hoewel de kanker traag evolueert en alleen agressieve tumoren behandeld moeten worden, kunnen chirurgische ingrepen (prostactectomie) en radiotherapie ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals incontinentie en impotentie. Voor zover het mogelijk is, lijkt voorkomen dus beter dan behandelen.

Het preventief effect van aspirine op prostaatkanker

Als we nu eens de kankerpreventieve effecten van aspirine zouden testen, moeten onderzoekers gedacht hebben. En hun nieuwsgierigheid was groot: een team Italiaanse vorsers (1) vond maar liefst 139 dergelijke studies. De meeste studies noteerden het grootste preventief effect van aspirine voor darmkanker, gevolgd door slokdarm- en maagkanker. Maar ook voor prostaatkanker was er goed nieuws. Vierentwintig onderzoeken toonden aan dat de wekelijkse inname van aspirines het risico om prostaatkanker te krijgen met gemiddeld 10% vermindert.

Aspirine vertraagt ook groei van prostaatkanker

De aanmoedigende resultaten plaveiden de weg voor een nieuwe onderzoekspiste. Het uitgangspunt: toetsen of aspirine ook effect heeft wanneer prostaatkanker reeds vastgesteld is. Een recente studie (2) volgde 5.955 mannen op die voor prostaatkanker behandeld werden. De resultaten waren bemoedigend. Bij wie een prostatectonomie had ondergaan of radiotherapie kreeg, was het risico om te overlijden aan de kanker slechts 3%. Voor patiënten die geen aspirine namen was dat risico 8%. Nog een opsteker: ook het risico op uitzaaiingen daalde significant.

De ontstekingsremmende kracht van aspirine

Hoe is het preventieve en vertragende effect van aspirine exact te verklaren? «Dat is tot nog toe niet helemaal duidelijk» zegt Dr. Lumen, uroloog aan het UZ Gent. “De laatste jaren dicht de medische wereld ontstekingen een ondersteunende rol toe in de ontwikkeling van kanker. Aspirine, vermoeden onderzoekers, remt de werking van prostaglandines, enzymen die deze ontstekingen helpen veroorzaken.»

Geen zelfmedicatie om prostaatkanker te voorkomen

Allen naar de apotheek dus. Of niet? “Neen” haast Dr. Lumen zich te zeggen. “Ondanks de aanmoedigende resultaten is het veel te voorbarig om uitspraken te doen over de frequentie waarmee aspirine preventief moet genomen worden. Idem voor uitspraken over de dosis en duur. Daarvoor verschillen de onderzoeksresultaten immers te veel. “

Want ondanks haar wonderlijke eigenschappen, is aspirine niet feilbaar. Zelfs een lage dosis kan bloedingen van het maagdarmkanaal veroorzaken. Daarom hamert Dr. Lumen er op dat dagelijks tot wekelijks aspirinegebruik steeds in overleg met een arts moet gebeuren. Die kan de risico’s en voordelen van aspirinegebruik tegen elkaar afwegen in het kader van de medische achtergrond van de patiënt.

Lees meer over Prostaatkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
Wanneer moet een behandeling opgestart worden?

Actieve opvolging van prostaatkanker Prostaatkanker moet zelden meteen behandeld (…)

Prostaatkanker - Behandeling - Wanneer moet een behandeling opgestart worden?
Chirurgie: wanneer en voor wie?

Wegnemen van prostaat Chirurgie, het wegnemen van de prostaat, is goed voor (…)

Prostaatkanker - Behandeling - Chirurgie: wanneer en voor wie?