backtotop
Nieuws
Helpen vitamines prostaatkanker voorkomen?

Helpen vitamines prostaatkanker voorkomen?

Kunnen voedingssupplementen prostaatkanker helpen voorkomen? Volgens een recente studie zou alvast selenium geen effect hebben, en vitamine E zou het risico zelfs verhogen.

Reclame

Ook al eens horen zeggen dat een bepaald voedingsmiddel mogelijks preventief 'werkt' tegen kanker? De laatste jaren duiken er steeds vaker – al dan niet juiste - preventietips op tegen kanker. Ook voor prostaatkanker is dat zo. Toegegeven, prostaatkanker kan traag evolueren - in de weinig agressieve vorm – en hij kent een eerder gunstig verloop als hij tijdig wordt opgespoord. Maar de chirurgische behandeling (prostatectomie) brengt soms zware bijwerkingen met zich mee, zoals incontinentie of erectiestoornissen. Om zulke onaangename effecten te vermijden, kan preventie een zeer verleidelijke piste zijn.

De impact van voeding op prostaatkanker

Een van die preventiepistes is onze voeding. Het is al lang bekend dat onze voeding een impact heeft op de ontwikkeling van prostaatkanker. "In vergelijking met Aziaten hebben West-Europeanen en Amerikanen bijvoorbeeld tot 8 keer meer kans om dit type kanker te krijgen”, verklaart prof. Francis Lorge, uroloog aan het CHU Mont-Godinne. "Dat is vooral te wijten aan het verschil in eetgewoonten. Onze westerse voeding is rijker aan vetten en dierlijke eiwitten.” Daarom trachtten verschillende studies duidelijker in kaart te brengen in welke mate voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen een invloed hebben op het krijgen van prostaatkanker. Volgens een aantal van deze studies zouden selenium en vitamine E een beschermend effect hebben.

Selenium en vitamine E

Maar een recente studie (1) heeft deze eerste bevindingen weerlegd. Een dagelijkse inname van selenium en vitamine E, of van selenium alleen, bovenop een normaal dieet, blijkt weinig invloed te hebben op de kans om prostaatkanker te krijgen. Integendeel, een dagelijkse inname van 400 IU (ongeveer 270 mg) vitamine E zou geen enkele bescherming bieden, en het risico op prostaatkanker zelfs met 17% verhogen. Voorzichtigheid geboden dus.

Wat mag ik dan wel innemen?

"Toch is het mogelijk om met aangepaste eetgewoontes het risico op prostaatkanker te beperken", aldus prof. Lorge. "Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om meer soja-eiwitten en isoflavonen te eten, maar ook om dierlijke vetten of rood vlees te vermijden.” Ook deze voedingsmiddelen worden aangeraden: kolen in alle mogelijke vormen (broccoli, groene kool, spruitjes enz.), tomaten (en dan vooral gekookte), spinazie, bepaalde vette vissoorten (zalm, haring, makreel enz.), groene thee of – in beperkte mate – rode wijn. "Let wel: deze voedingsmiddelen verlagen slechts het risico op prostaatkanker. Ze behoeden u er niet voor”, besluit prof. Lorge. Niettemin hebben uw smaakpapillen dus werk voor de boeg!

(1) Eric A. Klein et al. Vitamin E and the Risk of Prostate Cancer. The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). The Journal of the American Medical Association (JAMA). Oct. 2011, vol. 306, n°14, pp. 1549-1556.

Lees meer over Prostaatkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
Wanneer moet een behandeling opgestart worden?

Actieve opvolging van prostaatkanker Prostaatkanker moet zelden meteen behandeld (…)

Prostaatkanker - Behandeling - Wanneer moet een behandeling opgestart worden?
Chirurgie: wanneer en voor wie?

Wegnemen van prostaat Chirurgie, het wegnemen van de prostaat, is goed voor (…)

Prostaatkanker - Behandeling - Chirurgie: wanneer en voor wie?