backtotop
Nieuws
Als robots assisteren bij prostatectomie

Als robots assisteren bij prostatectomie

Uw prostaat laten wegnemen door een robot? Het lijkt wel een beeld uit een sciencefictionfilm. Nochtans is het de realiteit: robots hebben hun intrede gedaan in het operatiekwartier.

Reclame

Robot voert orders uroloog uit

In de supermarkt, het station of de luchthaven hebben robots in de vorm van automatische kassa’s de plaats ingenomen van het personeel. Maar in de operatiezaal gaat het er heel anders aan toe. Geen sprake van dat de robot de prostaat op zijn eentje verwijdert. Hij voert de orders van de uroloog uit. Het is dus de uroloog die opereert, maar dan via de beweegbare armen van de robot.

Nauwkeuriger operatie

Maar wat is dan zijn nut als de robot de operatie niet alleen uitvoert? Dankzij de robot worden de bewegingen van de uroloog nauwkeuriger uitgevoerd. Hij verzacht namelijk de zwakke punten van de klassieke, radicale prostatectomie (prostaatverwijdering).

  • De armen van de robot gaan door een kleinere insnijding – dat betekent dus ook een kleiner litteken. In de zone zelf voert de robot nauwkeurigere bewegingen uit: terwijl de uroloog buiten het lichaam 5 cm moet bewegen, beweegt de robot slechts 1 cm in de geopereerde zone.
  • Op een van de armen van de robot werd een camera aangebracht. Die kan heel dicht bij de prostaat komen. Zo krijgt de uroloog een optimaal beeld van de zone die hij moet opereren. Bovendien wordt het beeld in 3D weergegeven.
  • De beweegbare armen bootsen de bewegingen van de uroloog na, maar de uitvoering van de robot is fijner en nauwkeuriger.
  • De chirurg hoeft niet langer te staan naast de operatietafel, maar hij kan comfortabel in een stoel zitten naast de patiënt.

Minder risico op incontinentie en impotentie?

Eventuele gevolgen van een prostaatoperatie zijn (doorgaans tijdelijke) incontinentie en impotentie. Robots kunnen die schade wellicht beperken. Ze kunnen de prostaat nauwkeuriger lossnijden en de erectiezenuwen in grotere mate intact houden.

Prostaatoperatie hoeft niet altijd

Robots helpen de operatie nauwkeuriger uit te voeren, maar dat verandert niets aan de indicaties om over te gaan tot een prostaatoperatie. Zo moet de prostaat niet automatisch worden verwijderd als de kanker niet of bijna niet agressief is. Bovendien is het niet bij alle patiënten mogelijk om de erectiezenuwen intact te houden, zelfs al gebeurt de operatie met een robot.

Lees meer over Prostaatkanker
Reclame
Gerelateerde artikels
Risicofactoren voor prostaatkanker

De precieze oorzaken van prostaatkanker (…)

Prostaatkanker - Begrijpen - Risicofactoren voor prostaatkanker
Symptomen van prostaatkanker

Eerste symptomen van prostaatkanker De meeste mannen met (…)

Prostaatkanker - Symptomen - Symptomen van prostaatkanker