backtotop

Symptomen van een prikkelbare darm

Ongemak en buikpijn

Mensen met het PDS klagen in de eerste plaats over buikpijn. Het gaat dan vooral over aanhoudende buikpijn die in min of meer regelmatige wijze de kop opsteekt. Vaak gaat die buikpijn gepaard met een versnelde of vertraagde darmtransit. De patiënten voelen zich vaak opgelucht als ze hun behoefte hebben gedaan. Maar soms wordt de pijn juist erger na een toiletbezoek.

Meerdere oorzaken mogelijk

Waar komt de pijn vandaan? De oorzaak blijft onduidelijk. Volgens bepaalde wetenschappers zouden de patiënten de gasbewegingen in het spijsverteringskanaal in sterkere mate gewaarworden. De patiënten zouden met andere woorden overgevoelige ingewanden hebben. Maar de oorsprong van die overgevoeligheid blijft onbekend. De buikpijn zou ook veroorzaakt kunnen worden door de natuurlijke contracties van het spijsverteringskanaal tijdens de vertering, de peristaltiek. Die contracties zijn vaak sterker bij mensen met het PDS.

De ernst van de buikpijn, maar ook de duur, de precieze plaats en de frequentie variëren van persoon tot persoon. De pijn treedt vooral op na het eten en kan soms urenlang aanhouden.

Geschreven door Jonathan BarbierHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Prikkelbare darm - Symptomen - Ongemak en buikpijn
Reclame