backtotop
Nieuws
Waarom we beter moeten kauwen?

Waarom we beter moeten kauwen?

Het vermalen of kauwen van het voedsel is de eerste stap van de spijsvertering. Jammer genoeg wordt deze fase vaak verwaarloosd!

Reclame

Kauwen om beter te verteren

Tijdens het kauwproces verandert het eten in onze mond niet alleen van textuur, maar ook van temperatuur en wordt het een weke, makkelijk in te slikken voedselmassa. Speeksel speelt in de spijsvertering een belangrijke rol. Het zorgt ervoor dat het zetmeel in de levensmiddelen wordt afgebroken, en dat al vanaf het stadium van het kauwen. Het maakt het voedsel ook vochtig, waardoor we het beter kunnen inslikken.

Waarom moeten we kauwen om goed te kunnen verteren?

Een goed uitgevoerd kauwproces verdeelt de vaak te grote of taaie brokken voedsel in heel kleine stukjes. Dat is belangrijk, want de maag en de darmen krijgen daar de kans niet meer toe. Slecht gekauwd eten zal dus moeilijk opgenomen worden!

Helpt kauwen tegen het prikkelbaredarmsyndroom?

Als het voedsel goed gekauwd is, tot heel kleine stukjes is afgebroken en goed met speeksel vermengd, kan de normale darmtransit zonder problemen verlopen. En alles wat de spijsvertering vergemakkelijkt, helpt ook de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom verlichten. Bovendien krijgen we minder lucht binnen als we ons eten goed kauwen. En als we langzaam en goed kauwen, zullen we ook geneigd zijn om rustig te gaan zitten om te eten ? een pluspunt want stress en het prikkelbaredarmsyndroom hand in hand gaan.

Lees meer over Prikkelbare darm
Reclame